Fruitige gehaktballetjes in pruimen/abrikozen saus

Ingrediënten

  • 5,5 kg Mager varkensvlees S III (= grof ontzeend, mager vlees van schouder, ham of rib)
  • 3,5 kg Kinnebakken S IV (=vet varkensvlees(kinnebakken en buikriemen)
  • 1 kg Speksnippers S IX (vetafsnijdsels) Goed koelen of licht aanvriezen
  • 15 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 200 gram Uien, schoongemaakt en fijngesnipperd
  • 100 gram Eieren
  • 250 gram Gedroogde pruimen, zonder pit
  • 250 gram Gedroogde abrikozen
  • 500 ml Droge witte wijn
  • 500 ml Water
  • 100 gram Gepelde pistachenootjes
  • 100 gram Gepelde amandelen
  • 150 gram Olijfolie, om in te bakken
  • 5,5 kg Mager varkensvlees S III (= grof ontzeend, mager vlees van schouder, ham of rib),
  • 3,5 kg Kinnebakken S IV (=vet varkensvlees(kinnebakken en buikriemen),
  • 1 kg Speksnippers S IX (vetafsnijdsels) Goed koelen of licht aanvriezen,
  • 15 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 200 gram Uien, schoongemaakt en fijngesnipperd,
  • 100 gram Eieren,
  • 250 gram Gedroogde pruimen, zonder pit,
  • 250 gram Gedroogde abrikozen,
  • 500 ml Droge witte wijn,
  • 500 ml Water,
  • 100 gram Gepelde pistachenootjes,
  • 100 gram Gepelde amandelen,
  • 150 gram Olijfolie, om in te bakken

Bereiding

  • Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Weeg voor het gehakt alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed. Was de pruimen en de abrikozen en zet ze gedurende 8 uur in de wijn met het water in de week. Weeg verder alle ingrediënten voor de saus nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Het goed gekoelde vlees eerst voor malen door de 10 mm plaat, nu alle kruiden eieren en gesnipperde uien onder het grofgemalen vlees mengen en afmalen door de 3 mm plaat. Het gehakt mengen tot er een goede binding is verkregen. Vorm van het gehakt stevige kleine balletjes van ca. 50 gram. Zorg dat de oppervlakte van de balletjes mooi glad zijn, aangezien het gehakt anders bij het braden open barst.

  • Haal de pruimen en de abrikozen uit het weekwater en snijd ze wat kleiner. Bewaar het weekwater. Bak de gehaktballetjes in een braadpan in de hete olie aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan. Hak de noten (pistache en amandelen) fijn. Bak de noten enkele minuten in dezelfde pan. Leg de vruchten (pruimen en abrikozen) erbij en bak ze even mee. Giet de helft van het weekwater erbij en leg de gehaktballetjes weer in de pan. Laat alles op een heel zacht vuur 30 minuten pruttelen, de gehaktballetjes moeten een kerntemperatuur van 70 graden hebben. Mocht de saus wat te droog worden, giet er dan wat van het weekwater erbij. Laat het afkoelen en in de koelcel geheel doorkoelen.

  • Presenteer deze fruitige gehaktballetjes in een mooie schaal in de toonbank, zorg dat er altijd een schone uitscheplepel bij is. Of presenteer in een oven of magnetron bakje, gevuld met fruitige gehaktballetjes. Verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van uw magnetron. Of verhit het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren (in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is, af en toe omroeren). Borden goed warm maken in heet water en op de warme borden serveren. Serveer er stokbrood bij.

  • Wijntip; In Oostenrijk maken ze een licht muskaatachtige wijn. U zou de Müller Thurgau kunnen proberen. Oostenrijkse witte wijnen zijn fris en vurig tegelijk.

Terug naar boven