De bonen 24 uur weken, deze dan met ruim water opzetten samen met het vlees en zout. Aan de kook brengen en even afschuimen., daarna het vuur half en de rookworsten er een half uurtje toevoegen. Daarna het vlees en de rookworsten eruit en apart houden. Het duurt zeker 3 uur voor de bonen goed gaar zijn.
Ondertussen ook de groenten en de aardappelen fijnsnijden. Als de ribbetjes gaar zijn deze uit de pan en fijn snijden en de groenten bij de bonen doen. Breng alles weer even aan de kook. Als alles gaar is het gesneden vlees en de gesneden worst toevoegen en de soep een nacht laten staan.
Een stevige maaltijdsoep uit de omgeving van Zutphen (Gelderland) . De soep dankt haar naam aan de witte bonen (dikke jennen). Het zijn bij voorkeur bonen die wat langer hebben doorgegroeid, maar ook de gewone witte bonen smaken prima. De soep wordt geserveerd met grove Gelderse rookworst en met grof boeren brood en zwarte peper.
Gerry Klein Overmeen