In de ui de laurierblaadjes en de kruidnagels steken en met de gepekelde varkens hiel in water zonder zout ca. 2 uur koken tot het vlees van het been loslaat, iets af aten koelen en vet en vlees van het been verwijderen, het mager vlees in walnoot grote stukken snijden. De ui in schijven snijden en in iets boter kort aanbakken. Zuurkool en de wijn toevoegen, op smaak brengen met zout, peper en suiker en het geheel ca 20 minuten zachtjes laten koken. De geschilde aardappelen gaar koken, door een aardappelpers drukken en met iets boter, crème fraîche, mosterd, zout en nootmuskaat glad roeren. In een ovenschaal die ingevet is met boter eerst een laagje zuurkool, dan een laagje hiel, daarop een laagje aardappelpuree.
De schaal in een voorverwarmde oven bij 200˚C 15 minuten bakken. Af laten koelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.
Presenteer deze schaal in de toonbank. Zorg voor goed gevulde schalen en schone uitscheplepels. Presenteer het gerecht daarnaast ook in oven -/magnetronbakjes met 1 vakje; 300 á 400 gram product.
Magnetron: het bakje in de magnetron plaatsen; magnetron 700w, folie inprikken, daarna verwarmen Au bain marie: Verwarmen met gesloten folie, niet koken. Oven: Oven voorverwarmen op 180˚C, in bakje, pannetje of ovenschaal 25 minuten verwarmen. Het gerecht moet door en door verhit worden.
Beeld: ©Lukas Hejtman/Shutterstock.com