De Römertopf, letterlijk Romeinse stoofpot, is een poreuze aardewerken schaal. Het wordt al gebruikt sinds de tijd van de Romeinen, maar is nog steeds populair omdat het een gezonde en smaakvolle manier van koken is waarbij vitaminen, mineralen en aroma's behouden blijven. Je dompelt de Römertopf eerst onder in water, doet daarna de ingrediënten erin en plaats de schaal in de oven. Door de poreuze structuur zal het vocht opgenomen worden door het aardewerk, zodat bij verhitting de ingrediënten zachtjes gaar worden gestoomd. Je hebt geen olie of vet nodig, je bereiding droogt niet uit en zal niet aanbakken. Bovendien zorgt de Römertopf voor een mooie presentatie.
Een dag van te voren het vlees onder kou stromend water afspoelen en met keukenpapier droog deppen. Het vet en zenen verwijderen, het vlees in gelijk 3 cm grote blokjes snijden.
De 4 uien en 6 knoflook teentjes schillen. Uien na grote in vieren of achten snijden ,knoflookteentjes grof hakken. De kruiden wassen, droog slaan. Alles met het vlees en de laurierblaadjes in een grote passende schaal mengen. De grof gewreven peperkorrels in vezel en de Riesling toevoegen. Afdekken en een nacht in de koelkast laten marineren. De volgende dag vlees in de marinade keren.
Aardappelen 3 uien en de wortelen schillen. Aardappelen en wortelen schuin in 1 cm dikke plakjes snijden, uien in 3 mm dikke ringen snijden. Aardappelen en wortelen mengen.
De rand van de schaal en de rand van het deksel met boter insmeren. De boden eerst met een laagje aardappelen en wortelen beleggen. Daarop een laagje vlees beleggen. Met snufje zout en peper heel lichtjes kruiden. Zo gaat u verder tot alles verwerkt is. De marinade er over gieten. Oven tot 175 graden Celsius voorverwarmen. (Gas: stand 2)
Van het meel en 50 ml water een vast deeg kneden. Tot een rol vormen en op de schaalrand leggen. Het deksel er op zetten ,in het deeg drukken.
Römertopf in de oven zetten en 3 ½ uur laten stoven. Presenteer deze römertopf in de römertopf in de toonbank. Alle gerechten worden bij verkoop verpakt in een magnetron bestendige verpakking. De maaltijden blijven 3 dagen houdbaar in uw koelkast bij 3-5 ˚C. U kunt de maaltijden ook invriezen. Maaltijden van 400 gram klaar in 3 minuten (600 Watt). Maaltijden van 500 gram, klaar in 5 minuten (600 Watt). Maaltijden, grotere portie, van 700 gram, klaar in 5 minuten (600 Watt). Na verhitting de maaltijd in gesloten verpakking 5-10 minuten laten rusten, dat komt de smaak ten goede. Of verhit de het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren (in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is af en toe omroeren).Het gerecht op diepe warme borden serveren. Bij dit gerecht past baguette ©