Alles nauwkeurig afwegen en gereed zetten. Het magere rundergehakt goed vermengen met de paprika, uitgelekte champignons en de stroganoff kruiden, tot er een goede binding is verkregen. De prei blancheren.
De winkelklare deksel van de bovenbil van ± 500 gram eerst beleggen met de geblancheerde prei, dan de dunne verse vet spek en vervolgens de vulling erop leggen, in een laagje van ± 1 á 2 cm dikte. Het geheel nu spiraalvorming oprollen en met rolladetouw om de 2 cm stevig opbinden. De buitenzijde aan één kant licht bestrooien met grillkruiden.
Verhit de boter en de olie in een braadpan en braad hierin, als de boter bruin is en het schuim begint weg te trekken, de rollade rondom bruin. Leg de rollade op een bord. Schenk de rode wijn in de pan en breng het aan de kook. Leg het vlees terug in de pan en braad de rollade met het deksel schuin op de pan in ca. 45 minuten goudbruin ban buiten en rosé van binnen.. Keer ze af en toe om. Neem de rollade uit de pan, pak deze in aluminiumfolie. Laat het vlees ca. 15 minuten rusten. Roer het tomatensap door het braadvet en breng het aan de kook. Breng de saus op smaak met peper en zout en schenk de saus in een sauskom. Verwijder het rolladetouw, snijd de rollade in plakken en leg ze op een voorverwarmde schaal.
Serveer bijvoorbeeld met tagliatelle en broccoli.
Foto: ©hlphoto/Shutterstock.com