Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed: De bonen in goed twee handbreedten gezouten water in een passende stoofpan aan de kook brengen, dan met deksel op de pan zachtjes laten sudderen, circa twee uur gaar laten worden, als je wil kun je nog een paar blaadjes salie of teentje knoflook toevoegen.
Tip: De rauwe peulvruchten moeten van af het begin in zout in kokend water gegaard worden, anders blijven ze smaakloos en smaken taai. Ze worden toch gaar en zacht, veronderstellend, je laat ze niet in koken water koken, maar alleen bij matig vuur gaar sudderen.
Uien en knoflook fijn hakken en in een passende pan in de hete olie fruiten. De tomatenpuree toevoegen. Zout, peper en de hele kleine rode Chili toevoegen. Iets bouillon of pastawater toevoegen en een tijdje zachtjes laten sudderen, tot zich alles goed gemengd heeft. Dan de bonen toevoegen. Alles samen tien minuten zachtjes laten sudderen. Tenslotte de pasta en de kaas er onder mengen, en op het einde nog met gehakte verse bladpeterselie lichtjes garneren.
Alles goed mengen, dan op warme diepe borden serveren.
Een volle beker witte bonen bewaren, daarvan kun je in een handomdraai een fantastisch broodsmeersel voor Croissants maken.
Beeld: ©A. Zhuravleva/Shutterstock.com