Kalkoen met 1 ui, 2 teentjes knoflook en snufje zout in grote pan met zoveel water tot kalkoen net onderstaat, aan de kook brengen en met deksel op de pan op zacht vuur ca. 1 uur laten koken tot kalkoen gaar is. Kalkoen in het kookvocht laten afkoelen. Kalkoen uit de pan nemen, vel en botten verwijderen en het vlees in blokjes snijden. Vel en botten in bouillon terugdoen en bouillon nog ca. 1 uur laten trekken.
Tortilla ca 5 minuten in hete koekenpan verwarmen tot ze krokant is. Tortilla in kleine stukjes breken, sesamzaad en amandelen in droge koekenpan lichtbruin roosteren onder regelmatig omschudden en in een bak laten afkoelen. Sesamzaad, amandelen, rozijnen, peperkorrels, kruidnagel, anijszaad en kaneel in keukenmachine fijnmalen. Mengsel uit keukenmachine nemen en apart zetten.
Daarna chilipepers, 2 uien, 1 teentje knoflook, tomaten, tortilla en 1 dl water in de keukenmachine tot een glad mengsel pureren. Olie in braadpan verhitten en hierin ui-chilipepermengsel en specerijenmengsel samen ca. 5 minuten zachtjes bakken. Kalkoen blokjes toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Ca. 3 dl bouillon met stukjes chocolade aan de kook brengen en bij de kalkoen schenken. De massa op smaak brengen met peper en zout en op zacht vuur nog 30 – 40 minuten laten sudderen tot de saus dik is. Eventueel tijdens het sudderen meer bouillon toevoegen. Laten afkoelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.
Presenteer dit gerecht in zwarte of witte stenen bakken. Afgarneren met fijngehakte peterselie, presenteer er bij gekookte rijst en tortilla’s. Breng dit gerecht ook in oven -/magnetronbakjes.
In de magnetron verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van de magnetron, folie vooraf inprikken. Of verhit het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur, zeker 15 minuten, regelmatig voorzichtig omroeren. Of verwarmen in een oven van 150° Celsius tot het gerecht door en door warm is, af en toe omroeren. Borden vooraf warm maken in heet water.
Foto: ©verchik/Shutterstock.com