De verschillende ingrediënten optijd uit de koelkast zetten, chili, citroensap, zout, peper, cayennepeper, suiker, het wit van het lente-uitje, een snufje Worcestershiresaus en de olie in een mixbeker doen. De mixstaaf onderdompelen, aanzetten en heel langzaam omhoog trekken – klaar is de mayonaise.
Tip: Als de mayonaise niet bindt, of schift, een paardruppels heet water (80 graden) toevoegen en verder kloppen. Indien dit ook niet helpt, met een nieuwe eidooier opnieuw beginnen en de mislukte mayonaise langzaam eronder mixen.
Ruim 50 gram van de mayonaise met de zure slagroom en de yoghurt glad roeren. De in schijfjes gesneden appel, de in fijne ringen gesneden rode ui, het fijn gesneden (met apparaat) groen van de lente-ui, de koppertjes en de augurken in gelijk grote blokjes snijden en de fijn gehakte dille alles onder elkaar roeren. Met zout en peper en snufje citroensap krachtig op smaak brengen.
De maatjesharing met keukenpapier schoon vegen en in een platte schaal leggen. De witte crème erover verdelen, maar zo, dat nog iets van de mooie vis nog goed te zien is. Met bieslookrolletjes lichtjes bestrooien. Lekker met gebakken aardappelen of met boter besmeerd volkorenbrood. Heerlijk met een vers getapt bier.