Kruid(bestrooi) het lamsribstuk met de basilicum en tijm, peper en zout. Stop het gekruide vlees in een braadzak en voeg het teentje knoflook en de in schijfjes gesneden ui en blokjes paprika toe. Sluit de braadzak met een binder af en leg hem op een vuurvaste schaal. Prik in de bovenkant van de zak enkele gaatjes. Plaats de schaal in het midden van een voorverwarmde oven en braad het vlees in ca. 50 minuten rosé gaar (heteluchtoven 180˚C). Haal de schaal uit de oven, knip van de braadzak een puntje af en schenk het braadvocht over in een steelpannetje. Haal nu het ribstuk uit de braadzak en leg het op een schaal; dek het vlees af met aluminiumfolie, zodat het warm blijft.
Pel en snipper de sjalotten en fruit ze circa 3 minuten in weinig boter. Voeg de port, de bouillon en braadvocht van de lamsrib toe en breng de vloeistof al roerend aan de kook; schraap hierbij eventuele aanbaksel van de panbodem los. Voeg de slagroom toe en laat de saus zachtjes indikken. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker.
Schil de aardappelen en snijd ze met behulp van de komkommerschaaf in dunne plakjes. De knoflook schoonmaken en halveren. Wrijf een platte, vuurvaste, voor magnetron geschikte schaal in met de knoflook. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schaal. Vermeng de room met zout, peper en nootmuskaat. Roer de geraspte Goudse kaas door de room. Giet deze massa over de aardappelen. Plaats de schaal op het onderste rooster van de oven/magnetron. Zet de magnetron op stand 8 en bak de schotel met hete lucht van 220˚C in ongeveer 25 minuten gaar.
Laat het lamsribstuk enkel minuten rusten alvorens het tussen de ribbetjes door in plakken te snijden. Serveer het complete gerecht op mooie grote platte borden in de toonbank, met vlees, saus en aardappelen au gratin.