Kalfslapjes met pruimen in rode wijn

Ingrediënten

  • Dikke plakjes van ca 2 cm dik kalfsvlees van  kalf hals en onderrib (kalfsnekken), zonder been, zenen, kraakbeen en vet, mooie lakken snijden zonder loshangende delen.
  • 10 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 200 gram Gesnipperde uien, schoongemaakt
  • 300 gram Winterwortel, schoongemaakt en in blokjes snijden
  • 200 gram Knolselderij, schoongemaakt en in blokjes snijden
  • 1 teentje Knoflook, platgedrukt
  • 100 gram Ontbijtspek, in blokjes gesneden
  • 50 ml Balsamico azijn
  • 5 stuks Jeneverbessen, plat gedrukt
  • 200 ml Rode wijn
  • 200 ml Runderbouillon
  • 100 gram Boter, om in te bakken ingrediënten voor de pruimen
  • 1 kg Gedroogde pruimen, zonder pit
  • 500 ml Rode wijn
  • 30 gram Azijn
  • 1 gram Witte peper
  • 1 gram Kurkuma
  • 1 gram Kardamon
  • 1 gram Milde mosterd
  • Dikke plakjes van ca 2 cm dik kalfsvlees van  kalf hals en onderrib (kalfsnekken), zonder been, zenen, kraakbeen en vet, mooie lakken snijden zonder loshangende delen.,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 200 gram Gesnipperde uien, schoongemaakt,
  • 300 gram Winterwortel, schoongemaakt en in blokjes snijden,
  • 200 gram Knolselderij, schoongemaakt en in blokjes snijden,
  • 1 teentje Knoflook, platgedrukt,
  • 100 gram Ontbijtspek, in blokjes gesneden,
  • 50 ml Balsamico azijn,
  • 5 stuks Jeneverbessen, plat gedrukt,
  • 200 ml Rode wijn,
  • 200 ml Runderbouillon,
  • 100 gram Boter, om in te bakken ingrediënten voor de pruimen,
  • 1 kg Gedroogde pruimen, zonder pit,
  • 500 ml Rode wijn,
  • 30 gram Azijn,
  • 1 gram Witte peper,
  • 1 gram Kurkuma,
  • 1 gram Kardamon,
  • 1 gram Milde mosterd

Bereiding

  • De boter in een stoofpan verhitten de plakken kalfsvlees aanbraden daarna het spek de uien, de wortel, knolselderij, knoflook toevoegen en alles rondom bruin bakken. Zout en peper toevoegen en alle andere ingrediënten toevoegen er laten stoven tot het vlees gaar is. Het vlees uit de pan nemen en met een staafmixer alles pureren tot een saus. het vlees in de saus leggen. Afkoelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • De pruimen met de rode wijn, azijn en de kruiden aan de kook brengen. 10 minuten op middelhoog vuur laten koken. De warmtebron verhogen tot nagenoeg de rode wijn bijna geheel in ingekookt, tot siroop dikte om de pruimen. Aflaten koelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer deze kalfslapjes in de saus in een mooie schaal in de toonbank, met de pruimen in rode wijn er apart bij. Of in oven of magnetron bakjes vul het bakje met kalfslapjes met saus, vul het andere bakje met de pruimen in rode wijn. Verhitten kan in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit het gerecht in pannetjes, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren (in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is).Verhit de pruimen in rode wijn in een ander pannetjes tot ze door en door warm zijn. Borden goed voorverwarmen en op de  borden serveren. 

Terug naar boven