Italiaanse Pastamaaltijd Eliche tri colore con salsiccia

Ingrediënten

  • 1 kg Verse schroefjes 3 kleuren pasta*
  • 1,2 kg Salami Milano, door de 3 mm plaat gemalen
  • 150 gram Gesnipperde ui
  • 4 Teentjes knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 5 gram Ge(vries)droogde rozemarijn
  • 5 dl Droge witte wijn
  • 1 gram Geraspte nootmuskaat
  • 1 gram Gemalen kruidnagel
  • 3 gram Zwarte peper
  • 200 gram boter of bakboter
  • 300 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 45 gram Keukenzout
  • 10 - 12 liter Koud water
  • 1 kg Verse schroefjes 3 kleuren pasta*,
  • 1,2 kg Salami Milano, door de 3 mm plaat gemalen,
  • 150 gram Gesnipperde ui,
  • 4 Teentjes knoflook, gepeld en fijngesnipperd,
  • 5 gram Ge(vries)droogde rozemarijn,
  • 5 dl Droge witte wijn,
  • 1 gram Geraspte nootmuskaat,
  • 1 gram Gemalen kruidnagel,
  • 3 gram Zwarte peper,
  • 200 gram boter of bakboter,
  • 300 gram geraspte Parmezaanse kaas,
  • 45 gram Keukenzout,
  • 10 - 12 liter Koud water

Benodigheden

  •   Grote pan

Bereiding

  • Bereiding saus: verhit de boter in een braadpan en fruit de ui zachtjes met de knoflook. Voeg de gemalen salami toe en bak deze mee tot ze goed bruin is. Voeg rozemarijn en wijn toe en kook dit zachtjes nog 20 minuten in. Voeg daarna nootmuskaat, kruidnagel en peper toe.

  • Verse schroefjes 3 kleuren pasta koken (1 kg) koken: breng in een grote pan 10 - 12 liter water aan de kook en voeg 45 gram keukenzout toe. Leg de pasta in het kokende water al roerende weer aan de kook komen. Stel het vuur/de hittebron zodanig af dat het water niet overborrelt; zorg wel dat het water blijft koken. Kook de pasta, zonder deksel en onder af en toe roeren, beetgaar (al dente): 7 tot 8 minuten, afhankelijk van de dikte. Test de gaarheid door in een stuk pasta te bijten; het deeg moet nog enige beet hebben maar geen witte ongare kern. Afgieten en onder stromend koud water laten schrikken. Goed laten uitlekken. Roer de pasta door de saus en verwarm het geheel nog een goed door. Bestrooien met Parmezaanse kaas en het geheel goed om scheppen. Het gerecht vervolgens snel laten afkoelen - af en toe roeren - en meteen daarna doorkoelen in de koelcel.

  • Presenteer deze pastamaaltijd in de toonbank in mooie glazen schalen of bakken. Gebruik schone uitscheplepels; houd de randen schoon. Laat van tijd tot tijd eens proeven. Presenteer daarnaast in oven -of magnetronbakjes met 1 vakje. Vul het bakje met 300 à 400 gram kant-en-klare pasta maaltijd. Eventueel afgegarneerd met kaas. Geef een opwarmadvies aan de klanten mee. Opwarmen in magnetron: prik enkele gaatjes in de bovenfolie. Magnetron 700 Watt. Ca. 7 minuten opwarmen in oven: folie verwijderen. Oven voorverwarmen op 180°C. Product in ovenbakje, in pannetje of in ovenvaste schaal, 25 

  • Verse pasta heeft meer smaak: de oorspronkelijke verse (=niet gedroogde) Italiaanse pastasoorten zijn gemaakt van harde tarwe. Harde tarwe bevat meer eiwit en gluten, zodat de pasta gemakkelijk áldente’ gekookt kan worden (blijf steviger). Deze pasta’s zijn in het algemeen wat geler en hebben meer smaak dan de Nederlandse pastasoorten. Met Italiaanse pasta’s kunt u zich dus onderscheiden. Gedroogde pasta heeft een thermische schok gehad; verse(natte) pasta niet, waardoor de verse pasta een hogere verzadigingswaarde en een vollere en rijkere smaak heeft. Verse pasta is kort houdbaar, tot ca 3 weken (in de koeling). Door een pasteurisatieproces en verpakking onder verlaagde druk kan de houdbaarheid maximaal ca 3 maanden zijn bij een temperatuur van maximaal 3 tot 5˚C (koeling). 

Terug naar boven