Gentse stoverij

Ingrediënten

  • 2 kg Runde karbonade (van de bolle) = van de hals de onderrib, winkel klaar gemaakt en in blokjes  van 50 gram snijden.
  • 200 gram Winkelklare verse varkenslever, in blokjes van 30 gram gesneden
  • 200 gram Verse varkensnieren, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • ½ liter Donker abdijbier liefst met een hogere zuurgraad
  • 120 gram Appelstroop
  • 8 Laurierblaadjes
  • 120 gram Tierenteyn mosterd ( =Echte Gentse mosterd) of een andere middelscherpe mosterd
  • 4 Sneden witbrood
  • 1 gram Ge(vries)droogde tijm
  • 500 gram Gesnipperde uien
  • 100 gram Bakboter
  • 100 ml Olie
  •   Op smaak brengen met fruitazijn (kriek lambieazijn)  * Zo nodig de saus binden met bruine roux (is een Knorr product),
  • De volgende dosering geldt als richtlijn; voor 1 liter saus; 90 gram.  Of pas de dosering naar eigen inzicht aan, in functie van de gewenste structuur en de gebruikte vloeistof)
  • 2 kg Runde karbonade (van de bolle) = van de hals de onderrib, winkel klaar gemaakt en in blokjes  van 50 gram snijden.,
  • 200 gram Winkelklare verse varkenslever, in blokjes van 30 gram gesneden,
  • 200 gram Verse varkensnieren, schoongemaakt en in blokjes gesneden,
  • ½ liter Donker abdijbier liefst met een hogere zuurgraad,
  • 120 gram Appelstroop,
  • 8 Laurierblaadjes,
  • 120 gram Tierenteyn mosterd ( =Echte Gentse mosterd) of een andere middelscherpe mosterd,
  • 4 Sneden witbrood,
  • 1 gram Ge(vries)droogde tijm,
  • 500 gram Gesnipperde uien,
  • 100 gram Bakboter,
  • 100 ml Olie,
  •   Op smaak brengen met fruitazijn (kriek lambieazijn)  * Zo nodig de saus binden met bruine roux (is een Knorr product),,
  • De volgende dosering geldt als richtlijn; voor 1 liter saus; 90 gram.  Of pas de dosering naar eigen inzicht aan, in functie van de gewenste structuur en de gebruikte vloeistof)

Bereiding

  • Snijd de grondstoffen zoals hierboven omschreven.  Pel de uien en snipper ze fijn. Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed. Besmeer de (4) sneden brood met de mosterd.

  • De bakboter en olie verhitten in een grootte stoofpan en de blokjes rundvlees aan alle kanten bruin bakken. Het rundvlees uit de pan nemen met een schuimspan en de niertjes en lever kort aanbakken. Ook de niertjes en de lever met een schuimspaan uit de pan nemen. Rundvlees en niertje/lever apart houden. Nu in het braadvet de uien mooi glanzend fruiten, nu de aangebraden blokjes rundvlees toevoegen met de appelstrop en dit even laten caramelliseren. Nu tijm, laurierblaadjes, donkerbier en eventueel zoveel water toevoegen tot alles net onderstaat. Hierop de gesmeerde boterhammen leggen en het geheel aan de kook brengen. Met deksel schuin op de pan en het geheel op matig vuur het vlees  gaar stoven (deksel lichtjes open laten wanneer de stoverij gaar is, is deze licht gebonden door het brood). De niertjes en de lever toevoegen ca. een half uur mee laten garen, even controleren of de niertjes en de lever voldoende gaar zijn. Het geheel op smaak brengen met de fruitazijn om de donkere saus wat levendiger te maken. Zo nodig de saus zeven en met de bruine Knorr roux binden, de gebonden saus met het vlees samenvoegen. Het gerecht dan afkoelen, af en toe roeren. Meteen daarna in de koelcel plaatsen en goed laten doorkoelen    

  • Presenteer deze Gentse stoverij in een zwarte of witte stenen bakken met prijs en naamaanduiding, zet erbij dat dit een Belgisch streekgerecht is. Zorg voor goed gevulde schalen en schone uitscheplepels. Presenteer erbij aardappelpuree en appelcompote met grote stukjes appel er in. Presenteer daarnaast ook in oven  -of magnetronbakjes met 3 vakjes in het grootste vakje de stoverij in de andere vakjes de aardappel puree en de appel compote.

  • Het bakje in oven of magnetron plaatsen en bereiden volgens de gebruiksaanwijzing van de apparatuur.(Magnetron 700 W): folie inprikken, daarna verwarmen.- Au Bain Marie: verwarmen met gesloten folie, niet koken.- Oven: voorverwarmen op 180°C, in bakje, pannetje of ovenschotel 25 minuten verwarmen.Het gerecht moet wel door en door verhit worden.

Terug naar boven