Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan. Bak de salamiblokjes zachtjes uit. Doe intussen 3 el olijfolie, het citroensap en de aïoli in een dressingshaker of jampotje. Sluit en schud tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de harde steeltjes van de waterkers. Was en droog de waterkers.
Verhit de laatste 2 el olijfolie in een koekenpan. Bestrooi de moten tarbot met zout en peper en bak ze in 4 minuten bruin en net gaar. Verdeel de waterkers met de salami over 4 borden. Druppel er een beetje aïolidressing over. Leg er een moot tarbot bij.
Doe 1 theelepel fijn zeezout met 2 tenen knoflook, 2 el citroensap en 1 theelepel fijne mosterd in een maatbeker. Pureer met de staafmixer glad. Voeg 1 ei op kamertemperatuur toe. Zet de staafmixer in de maatbeker en schenk er 200 ml zonnebloemolie bij. Zet de staafmixer aan en trek langzaam omhoog; zo staat vanzelf een gladde en lobbige aïoli.