De rijst koken volgens de instructie op de verpakking(rijst warm houden). Uien pellen en snipperen; appels en bananen schillen en in blokjes snijden; gemberbolletjes in zeer kleine stukjes; ananasschijven laten uitlekken (sap/vocht bewaren) en in kleine blokjes snijden. Weeg alle ingrediënten af en zet ze gereed.
Bestrooi de kalkoenblokjes eerst met peper en zout en meng alles goed door elkaar en laat dit ca. 10 minuten inwerken. Verhit de boter in een ruime braadpan toto het schuim van de boter is weggetrokken; leg dan meteen de kalkoenblokjes erin en bak ze rondom bruin. Voeg vervolgens de kerriepoeder en gesnipperde ui toe en fruit deze even mee.
Doe daarna alle overige kruiden en ingrediënten erbij, behalve de gekookte rijst. Stoof de massa in ca. 20 minuten gaar op een matig warme hittebron met het deksel op de pan. Af en toe omroeren. Als het kalkoenvlees gaar is mengen we de gekookte (bij voorkeur nog warme) rijst er door. Laat het geheel nog 1 minuut aan de kook komen. Het gerecht vervolgens snel laten afkoelen en doorkoelen in de koelcel.
Presenteer deze Eénpans kalkoenstoofpot in een mooie zwarte schaal. Zorg dat de schaal altijd goed gevuld is en schone uitscheplepel wordt gebruikt. Onverzorgde presentatie verkoopt niet. Presenteer dit gerecht ook daarnaast in oven –of magnetronbakjes met doorkijkdeksel. Men kan dit gerecht ook brengen in uitgeholde harde, witte of bruine, of witte broodjes of bruine pistolets (het kapje eraf snijden – kapje bewaren, het broodje of pistolet uithollen tot ca. 1 á 2 cm van de onderkant en het uitgeholde broodje vullen met stoofgerecht. Presenteren in de toonbank (kan zonderproblemen 4 tot 5 uur in de toonbank gevuld gepresenteerd worden; niet langer in verband met de doorwerking van het vocht van de vulling).
De consument hoeft de gevulde broodjes/pistolets thuis alleen maar op te warmen. Een andere mogelijkheid is dit stoofgerecht warm te verkopen aan passanten; dit stoofgerecht wordt dan in een mobiel warmhoudtoestel of au bain marie op temperatuur gehouden en het product kan warm worden uitgeschept en eenmalige bakjes (geef er een eenmalige lepel bij plus servetje) of in uitgeholde broodjes/pistolets (zie hierboven). Met stoofgerecht gevulde uitgeholde broodjes/pistolets doen het ook goed wanneer de slager aan catering doet. De gevulde broodjes of pistolets presenteren bij een warm of koud buffet. Het warme stoofgerecht kan ter plekke worden uitgeschept in de uitgeholde broodjes/pistolets.
Bakje in oven of magnetron plaatsen en verhitten volgens de voorschriften voor oven of magnetron. Of het gerecht op een bord schikken en in een voorverwarmde oven van 80˚C gedurende 30 minuten opwarmen. De gevulde broodjes/pistolets in de oven of magnetron opwarmen: In een voorverwarmde oven 200˚C ca. 7 minuten; In de magnetron 1 minuut op vol vermogen. Het product moeten door en door verwarmd worden.
Foto: ©gorkem demir/Shutterstock.com