Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten beetgaar in water. Maak de broccoli schoon, verdeel in roosjes en snijd het binnenste van de stronk in dunne plakjes.
Kook de broccoliroosjes in een laagje kokend water in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg de plakjes van de stronk na 10 minuten bij de aardappelen.
Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Snijd er met de kaasschaaf lange plakken van.
Giet de aardappelen en de broccoli af en stamp ze tot een puree. Roer de volle melk en een klontje gezouten roomboter erdoor. Breng de puree op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Meng de puree met het ei in een kom. Vorm er 8 gelijke burgers van. Leg 3 courgetteplakken stervormig over elkaar en leg daar een burger op. Smeer de courgetteplakken in met een beetje losgeklopt ei en vouw de plakken dicht over de burger. Laat de burgers vervolgens 5 minuten in de koelkast rusten.
Bestrijk de stamppotburger aan beide kanten met een beetje kokosolie. Bak de stamppotburgers op een hete barbecue aan beide kanten goudbruin.
Dit is een recept uit het boek 'Stamppotbijbel' van Werner Drent
Beeld: ©Saskia Lelieveld