Bulgursalade met dadels, komkommer en ras el hanout

Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 300 gram bulgur of couscous
  • 1 eetlepel Ras el hanout (zie ingrediënten hieronder)
  • ½ bosje lente ui gesneden
  • 10 stuks ontpitte dadels, in stukjes
  • 10 gedroogde abrikozen, in stukjes
  • ½ komkommer, in blokjes
  • 1 eetlepel amandelen, geroosterd
  • 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
  • 1 sap van 1 citroen
  • ½ rode paprika, in reepjes
  • ½ gele paprika, in reepjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 potje Mangonaise (zie boek, Spice Wise Too, pag 191)
  • 2½ delen zwarte peper, gemalen
  • 2 delen korianderzaad, gemalen
  • 2½ delen komijnzaad, gemalen
  • 2 delen gemberpoeder
  • 2 delen kaneelpoeder
  • 2 delen kurkuma, gemalen
  • ½ deel kardemom, gemalen
  • ½ deel nootmuskaat, gemalen
  • 1 deel chilivlokken
  • 1 deel kruidnagel, gemalen
  • 1 deel piment, gemalen
  • 8 delen paprikapoeder  
  • Tip: Ras el hanout:
  • gebruik 1½ eetlepel ras el hanout voor 1 kg groenten of vleesvervangers, strooi over couscous en gebruik in tajines (Marokkaanse stoofgerechten). 
  • Voor 4 personen,
  • 300 gram bulgur of couscous,
  • 1 eetlepel Ras el hanout (zie ingrediënten hieronder),
  • ½ bosje lente ui gesneden,
  • 10 stuks ontpitte dadels, in stukjes,
  • 10 gedroogde abrikozen, in stukjes,
  • ½ komkommer, in blokjes,
  • 1 eetlepel amandelen, geroosterd,
  • 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd,
  • 1 sap van 1 citroen,
  • ½ rode paprika, in reepjes,
  • ½ gele paprika, in reepjes,
  • 2 el olijfolie,
  • 1 potje Mangonaise (zie boek, Spice Wise Too, pag 191),
  • 2½ delen zwarte peper, gemalen,
  • 2 delen korianderzaad, gemalen,
  • 2½ delen komijnzaad, gemalen,
  • 2 delen gemberpoeder,
  • 2 delen kaneelpoeder,
  • 2 delen kurkuma, gemalen,
  • ½ deel kardemom, gemalen,
  • ½ deel nootmuskaat, gemalen,
  • 1 deel chilivlokken,
  • 1 deel kruidnagel, gemalen,
  • 1 deel piment, gemalen,
  • 8 delen paprikapoeder  ,
  • Tip: Ras el hanout:,
  • gebruik 1½ eetlepel ras el hanout voor 1 kg groenten of vleesvervangers, strooi over couscous en gebruik in tajines (Marokkaanse stoofgerechten). 

Bereiding

  • Vrij vertaald betekent ras el hanout ‘van de bovenste plank’, oftewel het beste dat de specerijenhandelaar in huis heeft. De samenstelling verschilt dan ook. Soms bestaat ras el hanout uit wel 20 of nog meer specerijen. Dit is een milde versie vol avontuurlijke, complexe smaken.

  • Bereid de bulgur zoals aangegeven op de verpakking en laat afkoelen. Meng de ras el hanout, dadels, abrikozen, komkommer, amandelen, pijnboompitten, citroensap, paprika en olijfolie door de bulgur. Geef er desgewenst de mangonaise bij als extra saus.

  • Tip: Bulgur bestaat uit gebroken, gestoomde tarwekorrels en is een volkorenproduct. Daarom is het wat gezonder dan couscous, dat vrijwel altijd gemaakt is van witte tarwebloem. Je kunt deze salade ook eens maken met een ander graan zoals quinoa, amarant of gierst. 

Terug naar boven