1. Verwarm de oven voor op 190°C. 2. Kook de wortelreepjes in ca. 2 à 3 minuten beetgaar en de aardappelen in ca. 4 minuten. 3. Bak de eendenfilets aan beide kanten in ca. 2 minuten bruin in een vuurvaste pan. Zet de pan in de oven en gaar de filets ca. 25 minuten. Laat daarna rusten in aluminiumfolie. 4. Roerbak ondertussen de paddenstoelen, wortels en aardappel in een scheutje olijfolie in de wok en voeg een beetje van de verse tijm toe. 5. Verwarm de kalfsjus en voeg de rest van de tijm en de honing toe. Roer goed door. 6. Breng de eendenfilets op smaak met zout en peper en serveer met de groenten en de jus.
De zoete, delicate smaak van eend combineert goed met honing. De honing in zowel bier als het gerecht maakt het geheel niet al te zoet en heeft een gebrande, volle en complexe smaak. De smaak van de eend wordt door de honing in het bier verlengd. De bereiding van de eend, een combinatie van bakken en garen in de oven, combineert mooi met de gebrande mout in het bier. Een combinatie met een ander honingbier geeft uiteraard ook een prachtige combinatie. Eventueel kan ook een fruitig, zoet blond of zwaar blond bier bij dit gerecht gekozen worden.
Andere suggesties: Koning Honing van SNAB Bierbrouwers of Goede Raat van Brouwerij Hommeles.
Dit recept komt van het kookboek Bier & Spijs geschreven door Fiona de Lange en Jo Vaessen.