Injecteer het hammetje met de whisky. Doe dat met mate en op verschillende plaatsen in het hammetje. Je kunt het hammetje ook enkele uren in de whisky leggen zodat die in het vlees kan trekken. Versier de bovenkant van het hammetje met een ruitmotief van ondiepe insnedes. Steek op ieder ruitje een kruidnagel. Breng nu wat water aan de kook en los hierin de basterdsuiker op. Doe bij het water een scheut whisky en een flinke lepel mosterd. Het geheel een paar minuten laten inkoken waarna je het hammetje goed met deze glazuur moet insmeren.
Plaats het hammetje in een aluminiumschaaltje op de barbecue. Doe dat niet meteen boven, maar naast het vuur zodat het vlees indirect gegaard wordt. Strooi een handvol whiskyrooksnippers op de hete kolen en plaats op het rooster ook een alubakje met water. Sluit het deksel van de barbecue en gaar het hammetje tot een kerntemperatuur is bereikt tussen de 60 en 70°C. Na het garen het hammetje even laten rusten en dan in dunne plakjes snijden en serveren.
Lekker glas rosé of een smakelijk biertje.