22-augustus-2024 |
Nederlandse mannen bereiken jaarlijkse zoutlimiet in augustus

Nederlandse mannen bereiken jaarlijkse zoutlimiet in augustus

Op 16 augustus 2024 hebben Nederlandse mannen tussen 18 en 50 jaar hun maximale zoutinname voor het hele jaar al bereikt. Deze 'Zoutmaxdag' benadrukt de zorgwekkende overconsumptie van zout in Nederland. Foodwatch wijst erop dat mannen in deze leeftijdsgroep binnen acht maanden de aanbevolen maximale hoeveelheid zout hebben geconsumeerd, terwijl er nog vier maanden van het jaar te gaan zijn.

Overconsumptie en gezondheidsrisico's

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat Nederlandse mannen gemiddeld 8,0 gram zout per dag binnenkrijgen, wat 60% meer is dan de door de WHO aanbevolen limiet van 5,0 gram. Dit hoge zoutgebruik is niet zonder gevolgen. Overmatige zoutconsumptie verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hypertensie, hart- en vaatziekten en nierschade. Daarnaast draagt het bij aan aandoeningen zoals maagkanker en botontkalking.

Foodwatch roept op tot actie

Foodwatch dringt aan op strengere regelgeving om de zoutinname in Nederland te verminderen. De huidige vrijwillige afspraken tussen overheid en voedingsmiddelenindustrie blijken onvoldoende effectief. Ondanks inspanningen is de gemiddelde dagelijkse zoutinname in Nederland slechts met 0,7 gram gedaald. Foodwatch benadrukt dat wettelijke maatregelen nodig zijn om de gezondheid van de bevolking te beschermen. Zoutmaxdag moet een wake-up call zijn voor zowel beleidsmakers als de voedingsmiddelenindustrie om dringende en effectieve stappen te ondernemen.

Foodwatch.org

Terug naar boven