Is automatisering echt nodig voor een (klein) ambachtelijk bedrijf?
Deze vraag is gesteld aan Armando Kwekkeboom, directeur van FAK-Nederland.
“Zeker. Versspecialisten hebben steeds meer bijzondere producten in hun assortiment waarmee zij zich onderscheiden. Daardoor wordt het bedrijf complexer en moeilijker te managen. En klanten hebben tegenwoordig een hoge verwachting van een versspecialist. Ze willen dat producten altijd dezelfde hoge kwaliteit hebben. Medewerkers kunnen een keer een rekenfout maken, waardoor die kwaliteit niet meer gewaarborgd is. Bovendien stelt de overheid steeds meer eisen aan de administratie, bijvoorbeeld op het gebied van allergenen of etikettering."
Automatiseren is een must
"Dit betekent dat een ambachtelijk bedrijf in deze tijd niet meer zonder automatisering kan. Veel automatiseringssystemen zijn geschreven voor grote bedrijven. Ze zijn daardoor onnodig ingewikkeld en duur. Wij hebben samen met de versspecialisten een systeem ontwikkeld dat speciaal voor hen geschreven is. Al hun wensen zijn hierin meegenomen, en alles is erop gericht om hun werk zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het systeem is overzichtelijk en niet ingewikkeld. Iedere medewerker kan ermee werken. En het zorgt voor meer efficiency. Meer dan honderd slagers werken al met het systeem. We merken nu dat ook andere ambachtelijke bedrijven de voordelen gaan ontdekken. Het systeem wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door visspeciaalzaken, horecaslagers, groentespeciaalzaken, regionale groothandels en gecombineerde ambachtelijke bedrijven.”
Heeft u ook een vraag voor Armando Kwekkeboom? Mail dan naar: [email protected]