24-juni-2019 | Door: Kiki Stender
What’s in a name?

What’s in a name?

Ooit had ik een ‘hybride’, wat een fijne fiets was dat! Ik ‘peddelde’, zoals je dat zowel met roeispanen als met trappers kan doen, ermee van Arnhem naar Milaan en via een andere route weer terug. De hybride was in die tijd iets nieuws: een tussenvorm tussen de stadsfiets en een mountainbike. De hybride, ofwel ‘een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken’, zie je terug in de biologie, kunst, software, taal, techniek, scheikunde, golfsport… En nu dus ook bij de versspecialist.

In de informatica praten ze over een ‘hybride’ als je het beste van twee softwarepakketten/-licenties combineert in één pakket of licentie. Groot pluspunt is dat deze software, vanwege die top-eigenschappen, moeilijker te hacken valt. Hacken is inbreken in andermans computer. En gehakte ingrediënten van dierlijke oorsprong noemen we gehakt. Pers je dat samen in een ronde schijf, dan heet het een hamburger. Ook als er geen spoortje ham in zit. De vegetarische slager noemde gerulde ingrediënten van plantaardige oorsprong ‘gehackt’. Een ludieke taalhybride. Maar wat zijn nou kip-stuckjes? Kip is een dier, dat wordt niet anders door de stukjes in stuckjes te veranderen. Misleiding, zegt het Europees Parlement. Was Kib-stukjes misschien beter geweest?
  
In Verordening (EU) nr. 1169/2011 is vastgelegd dat de Europese Unie nog
regels kan vaststellen voor onder andere het gebruik van de termen ‘vegetarisch’
en ‘veganistisch’. Hoe de Europese Unie hieraan invulling geeft, heeft zeer waarschijnlijk  gevolgen voor de wijze waarop met de etikettering van vleesvervangende (en ook hybride) producten moet worden omgegaan. Minister Bruins zei naar aanleiding van het bericht dat Brussel de vegaschnitzel wil verbieden: ‘Als voor vleesloze producten termen worden gebruikt die (ook) voor vleeshoudende producten gebruikelijk zijn, is dit niet per definitie onduidelijk en misleidend; als de aanduidingen maar helder zijn over de afwezigheid van vlees en over het gebruik van andere grondstoffen.’ 

We weten allemaal dat de kaas ontbreekt in smeer- en in pindakaas, dat er ham noch boter zit in een boterham, en sla noch vink in een slavink. Waar leg je de grens bij wat mag en wat niet? Wat mij betreft bij grenzeloos lekker. Experimenteer met smaak, dan zit je altijd goed.

Terug naar boven