19-december-2023 |
Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024

De wet- en regelgeving in Nederland ondergaat opnieuw aanpassingen, en ondernemers dienen zich voor te bereiden op veranderingen die vanaf 1 januari 2024 van kracht zullen zijn. In dit artikel werpen we een blik op de belangrijkste wijzigingen die ondernemers kunnen verwachten.

Zekere en verwachte wijzigingen vanaf 2024

Zeker

Een ingrijpende verandering voor 2024 is de invoering van het uniforme uurloon voor minimumloners. Dit betekent een verschuiving van een maandelijkse naar een uurbedrag, waardoor het systeem rechtvaardiger wordt. Tegelijkertijd stijgt het minimumloon met 3,75%, waarbij werknemers met een 40-urige werkweek de grootste impact zullen ervaren. Daarnaast bereikt de AOW-leeftijd in 2024 het niveau van 67 jaar, een toename ten opzichte van het voorgaande jaar.

De werkkostenregeling (WKR) ondergaat veranderingen, waarbij de verruiming van de vrije ruimte in 2023 wordt teruggedraaid naar 1,92% over de eerste €400.000,- en 1,18% voor het restant van de loonsom. Bovendien wordt de pensioenopbouw vanaf 1 januari 2024 toegankelijk vanaf 18 jaar, wat kan leiden tot een stijging van de loonkosten voor werkgevers.

Een opvallende milieu-gerelateerde wijziging is het verbod op plastic bestek en wegwerpservies in horecagelegenheden vanaf 1 januari 2024. Hoewel bedrijven vrijstelling kunnen aanvragen, lijken de meeste ondernemingen te moeten afstappen van plastic gerelateerde producten. In reactie op het verbod op plastic, heeft de Tweede Kamer moties aangenomen om regels met betrekking tot verpakkingen met plastic te versoepelen. Deze moties zijn momenteel in beraad, terwijl de Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik van kracht blijft.

De nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 van kracht wordt, zal invloed hebben op diverse aspecten van het ondernemerschap, zoals bouw, vergunningen en zwerfafval.

Verwacht

Op het gebied van belastingen zijn er enkele verwachte wijzigingen. De mkb-winstvrijstelling daalt naar 13,31%, terwijl de zelfstandigenaftrek afneemt tot €3.750 in 2024. Daarnaast stijgt de maximaal onbelaste reiskostenvergoeding naar 23 cent per kilometer.

Veranderingen in box 1, box 2 en box 3 van het belastingstelsel zijn ook in aantocht. In box 1 verschuift de schijfgrens, terwijl box 2 vanaf 2024 twee tariefschijven krijgt. Het belastingpercentage voor vermogen in box 3 gaat naar 36%. Betalingskorting voor de voorlopige aanslag inkomstenbelasting verdwijnt, en de Energie-investeringsaftrek wordt verlengd tot 2028 maar met een lager tarief van 40%.

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR) ondergaan wijzigingen om ze eenvoudiger, gerichter en beter uitvoerbaar te maken. Beide regelingen zullen uitsluitend gelden voor ondernemingsvermogen, niet langer voor vermogen uit verhuur. Ondernemers moeten deze ontwikkelingen nauwlettend volgen om tijdig aanpassingen te kunnen maken en te voldoen aan de nieuwe wetgeving per 1 januari 2024.

Knsnet.nl

Terug naar boven