CBS: In 2023 was 25% van de hoofdmaaltijden vegetarisch
In 2023 was een kwart van alle hoofdmaaltijden gegeten in Nederland vegetarisch, dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van CBS. Deze verschuiving in voedingsvoorkeuren laat een groeiende trend zien richting plantaardige diëten. Dit heeft impact op de Nederlandse voedingsindustrie, in termen van consumptiepatronen en de productie van voedsel.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat 31% van de Nederlanders nooit een vegetarische maaltijd consumeert en dat een kleine groep van 3% uitsluitend vegetarisch eet. Opvallend is dat slechts 5% van de bevolking zichzelf als strikte vegetariërs, pescotariërs of veganisten identificeert. De rest, een aanzienlijke 43%, omarmt een flexitarisch dieet, waarbij ze een of twee dagen per week vegetarisch eten.
Demografische verschillen in eetpatronen
Leeftijd en geslacht spelen een significante rol in voedingskeuzes. Een duidelijke trend is te zien bij de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar, waar 32% minstens drie keer per week vegetarisch eet. Vrouwen blijken vaker dan mannen voor een vegetarische, pescotarische of flexitarische levensstijl te kiezen (31 tegen 23 procent), met het grootste verschil in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar.
Klimaatoverwegingen en eiwittransitie
De zorg voor het klimaat wordt steeds vaker genoemd als belangrijkste reden om minder vlees te eten, een verschuiving ten opzichte van 2020, toen gezondheid de primaire reden was. De kosten van vlees spelen ook steeds vaker een rol in deze keuze.
Uit Voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat gemiddeld per persoon 43 procent van de eiwitconsumptie uit plantaardige eiwitten bestaat. Dit benadrukt de verschuiving naar een meer plantaardig dieet.