Nutri-Score op losse schroeven door kritiek op scores
De hoop op een uniform Europees voedingskeuzelogo lijkt voorlopig ver weg. Nutri-Score, lang de voornaamste kandidaat, stuitte op weerstand uit mediterrane landen vanwege de negatieve scores voor traditionele producten zoals olijfolie en Parmezaanse kaas. Deze verschillen zorgen ervoor dat de Europese Commissie het besluit over een eenduidig logo heeft uitgesteld, zonder nieuwe deadline. Ondertussen kiezen enkele grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Lidl en Carrefour wel voor Nutri-Score, met als doel een gezonder voedingspatroon te stimuleren.
Vrijblijvendheid voor merkproducenten
Supermarkten in landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland mogen Nutri-Score op vrijwillige basis gebruiken, wat resulteert in een sterke aanwezigheid van het logo op huismerken. Albert Heijn, bijvoorbeeld, voorziet een groot deel van zijn huismerkproducten van een Nutri-Score-label. Dit ligt anders bij merkfabrikanten, die minder geneigd lijken om hun producten van dit voedingskeuzelogo te voorzien, zeker als de verwachte score tegenvalt. Hierdoor ontstaat een scheve verdeling tussen de scores van huismerken en merkproducten, wat de transparantie voor consumenten beperkt.
Cherry-picking bij merken
Het vrijwillige karakter van Nutri-Score leidt tot selectieve implementatie onder merkfabrikanten. Zo besloot Danone, een vroegere voorstander van Nutri-Score, het label te verwijderen van bepaalde producten die nu een slechtere score zouden krijgen door een herziening van de Nutri-Score-criteria. Deze ‘cherry-picking’ werpt vragen op over de effectiviteit van een vrijwillig voedingskeuzelogo. Echte transparantie en consistentie blijven lastig te bereiken zolang er geen uniforme verplichting bestaat, wat consumenten belemmert om weloverwogen keuzes te maken.