29-september-2020 | Door: Kiki Stender
Internationale dag tegen voedselverspilling

Internationale dag tegen voedselverspilling

De Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) roept 29 september uit tot de internationale dag van bewustwording van voedselverspilling. De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een wereldwijde bewustwording van de noodzaak om de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd te transformeren en opnieuw in evenwicht te brengen.

Het verminderen van voedselverlies en -verspilling is essentieel in een wereld waar het aantal mensen dat honger lijdt sinds 2014 langzaam toeneemt en elke dag tonnen en tonnen eetbaar voedsel verloren gaan en/of verspild worden. Voedselverlies en -verspilling zetten ook de natuurlijke hulpbronnen en het milieu onnodig onder druk, waardoor de natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken en er broeikasgassen ontstaan.

Wereldwijde en lokale acties

Er zijn wereldwijd en lokaal acties nodig om het gebruik van het voedsel dat we produceren te maximaliseren. De invoering van technologieën, innovatieve oplossingen (waaronder e-commerce platforms voor marketing, intrekbare mobiele voedselverwerkingssystemen), nieuwe manieren van werken en goede praktijken om de voedselkwaliteit te beheren en voedselverlies en -verspilling te verminderen, zijn de sleutel tot het doorvoeren van deze transformatieve verandering.

Het verminderen van voedselverlies en -verspilling vereist de aandacht en de acties van iedereen, van voedselproducenten tot belanghebbenden in de voedselvoorzieningsketen, de levensmiddelenindustrie, de detailhandel en de consumenten.

De kernboodschappen

1. Er is geen ruimte voor voedselverlies en -verspilling in deze tijd van crisis! De COVID-19 pandemie is een wake-up call om de manier waarop we ons voedsel produceren, behandelen en verspillen te heroverwegen!
2. Het verminderen van voedselverlies en -verspilling is een krachtig middel om onze voedselsystemen te versterken.
3. Innovatie, technologieën en infrastructuur zijn van cruciaal belang om de efficiëntie van voedselsystemen te verhogen en voedselverliezen en -verspilling te verminderen.
4. Overheidsinterventies moeten gericht zijn op het vergemakkelijken van investeringen in voedselverliezen en -verspilling door particuliere actoren, met name in deze kritieke periode.
5. Innovatieve bedrijfsmodellen, met deelname van de particuliere sector, moeten worden vormgegeven en er zijn nieuwe benaderingen nodig om deze te financieren, om voedselverlies en voedselverspilling een halt toe te roepen.
6. We moeten allemaal zuinig zijn op voedsel: voor de mensen, voor de planeet!

Kijk voor meer informatie op fao.org
 

Terug naar boven