21-september-2023 |
Horeca verspilt 5,6 miljoen kilogram minder voedsel

Horeca verspilt 5,6 miljoen kilogram minder voedsel

Een nieuw rapport onthult dat de horecasector in Nederland 9,2% minder voedsel heeft verspild vergeleken met 2019. Ondanks deze vermindering vertegenwoordigt de verspilde hoeveelheid nog steeds een verbluffende 647 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 582 miljoen euro in 2019, vanwege de inflatie.

De Food Waste Challenge, een initiatief van Rabobank samen met Wastewatchers, Hotelschool Den Haag en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, toonde aan dat restaurants 9% minder voedsel verspilden en hotels maar liefst 17,6%. Deze verbeteringen dragen bij aan een totale afname van 5,6 miljoen kilogram voedselverspilling en een daling van 11.000 ton CO2-uitstoot.

De resultaten van de meest recente Food Waste Challenge 2022-2023 zijn hoopvol: bedrijven verspilden 28% minder voedsel. Ter vergelijking: tijdens de editie van 2019 was deze daling 21%. De intensivering van het programma en de groeiende druk op horecabedrijven om verspilling te verminderen, liggen ten grondslag aan deze verbetering.

Als de horecasector de huidige trend voortzet, is het bereiken van het doel - een halvering van voedselverspilling in 2030 - haalbaar. Hotels, die al 17% minder verspilden sinds 2019, lopen voorop. Restaurants zullen echter hun inspanningen moeten opvoeren om de huidige daling van 9% te verhogen.

Een alarmerende vergelijking toont aan dat de 55,4 miljoen kilogram voedsel die jaarlijks in de horeca wordt verspild, voldoende zou zijn om een stad ter grootte van Den Bosch (met 155.000 inwoners) bijna een jaar lang te voeden.

De toenemende kosten in de horecasector spelen een rol in deze verandering. Hotels en restaurants zoeken actief naar manieren om hun marges te verbeteren en verspilling tegen te gaan. Effectieve strategieën die worden aanbevolen zijn het creëren van bewustzijn, betrokkenheid van het personeel, menu-engineering en het gebruik van data voor beter inzicht.

Bekijk de resultaten

Rabobank.nl

Terug naar boven