26-juni-2017 | Door: Kiki Stender
De vergeten versspecialist

De vergeten versspecialist

Een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer van 13 juni jl. trekt mijn aandacht. Minister Edith Schippers noemt daarin ‘goede informatie over voeding, en innovatie naar een gezondere productsamenstelling, belangrijke pijlers in haar voedingsbeleid’. Ze heeft het vervolgens over het grote belang van goede communicatie, maar in de vier kantjes tekst die volgen, rept ze met geen woord over de rol die versspecialisten hierin kunnen spelen.  

Geen woord.

Wel lees ik dat het Voedingscentrum in de loop van jaar een voedingsapp zal lanceren. Daarmee kan de consument straks in één oogopslag zien wat er in levensmiddelen aan voedingswaarde (calorieën, zout, verzadigd vet, etc.) en allergenen zit. “Daardoor kan gemakkelijker een bewuste keuze worden gemaakt,” aldus Schippers. Bovendien schrijft ze dat het CBL namens de leden heeft aangekondigd klanten op de winkelvloer actief te willen informeren over De Schijf van Vijf. Schippers waardeert dit initiatief en gaat verkennen ‘welke mogelijke uitingsvormen hiervoor mogelijk zijn en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.’ 
 
In de hele brief niets dus over jullie, over de sleutelrol van versspecialisten. Zou het niet geweldig zijn als er een campagne komt á la: “Ga toch naar uw lokale slager/ poelier/ bakker/ groenteman/ kaasboer/ visspecialist! Die kan u namelijk precies vertellen wat er wel en niet in het product zit en waar de grondstoffen vandaan komen. En natuurlijk hoort u daar bij uitstek welke producten uit de Schijf van Vijf er geweldig bij combineren!”

Met geen woord!

Maak als branche een vuist, zet jezelf in de schijnwerpers! Waar anders wordt een klant-specifieke versie van die lekkere visspies of spare-rib gemaakt, bestel je een glutenvrij broodje of allergeenvrije gehaktballen, krijg je gratis bereidingsadvies en gezondheidstips; het kán gewoon bij de versspecialist. 

Ik zie kansen.

Terug naar boven