23-oktober-2023 |
Consument stemt tegen ‘limona­de­taks’ op plantaar­dige melk

Consument stemt tegen ‘limona­de­taks’ op plantaar­dige melk

Terwijl de wereld een shift maakt naar meer duurzame en gezonde consumptie, heeft de overheid recentelijk besloten om de zogeheten 'limonadetaks' toe te passen op plantaardige melk. Maar verbazingwekkend genoeg zijn suikerrijke melkproducten zoals chocolademelk hiervan uitgezonderd. Het resultaat? Vanaf januari 2024 zal de belasting op producten met plantaardige melk drastisch stijgen van €8,83 (2022) naar €26,13 per 100 liter.

Deze beslissing heeft niet alleen gevolgen voor de gewone liefhebbers van plantaardige melk maar treft vooral veganisten en mensen met lactose-intolerantie. De vraag rijst waarom deze limonadetaks, in werkelijkheid een verbruiksbelasting, wél geldt voor plantaardige melken en niet voor suikerrijke koemelkdranken. Door deze beslissing wordt plantaardige melk aanzienlijk duurder, waardoor mensen ontmoedigd raken om voor dit milieuvriendelijke alternatief te kiezen. Hierdoor worden ook de doelstellingen van de eiwittransitie, het streven naar minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, ondermijnd. Is het niet tijd dat iedereen een eerlijke kans krijgt op een betaalbare, klimaat- en diervriendelijke keuze?

Petitie

Maar er is een zilveren randje aan deze donkere wolk. Op 24 oktober wordt een petitie – met inmiddels bijna 40.000 ondertekeningen - voorgedragen aan de Vaste Kamercommissie voor Financiën. Daarnaast hebben Oatly en Alpro zich bij de beweging gevoegd. En het cruciale moment komt snel: een dag na het indienen van de petitie wordt het belastingplan, inclusief de omstreden limonadetaks, in de Tweede Kamer besproken.

Vegetariers.nl

Terug naar boven