24-september-2024 |
Chemica­liën in voedsel­ver­pak­kingen: groeiend gezondheids­ri­sico

Chemica­liën in voedsel­ver­pak­kingen: groeiend gezondheids­ri­sico

Recent onderzoek wijst uit dat duizenden chemische stoffen uit voedselverpakkingen en andere voedselcontactmaterialen (FCMs) in ons voedsel terechtkomen. Deze stoffen, bekend als voedselcontactchemicaliën (FCC’s), zijn in diverse mate schadelijk voor de gezondheid. Van de meer dan 14.000 bekende FCC’s, is bij 3601 stoffen aangetoond dat ze in mensen aanwezig zijn, met zorgwekkende gevolgen.

Onderzoek naar menselijke blootstelling

Uit systematische overzichten blijkt dat mensen via hun voedsel regelmatig worden blootgesteld aan deze chemische stoffen. Hierbij gaat het om stoffen die worden gebruikt in verpakkingen, zoals bisfenol A (BPA) en verschillende weekmakers, maar ook om stoffen waarvan de toxiciteit nog niet volledig is onderzocht. Ongeveer 25% van de bekende FCC’s is teruggevonden in mensen, waarvan 194 via biomonitoringprogramma’s zijn gedetecteerd. Deze stoffen worden onder andere in bloed, urine en moedermelk gevonden.

Zorgen over gezondheidseffecten

Van de 194 FCC’s die in mensen zijn aangetroffen, hebben 80 stoffen eigenschappen die een ernstig gezondheidsrisico vormen, zoals carcinogene en hormoonverstorende effecten. Ondanks de bestaande wetgeving blijft de blootstelling aan deze stoffen een probleem. Zo blijven veel FCC's, waaronder weekmakers en perfluorverbindingen, aanwezig in voedselverpakkingen. Dit roept vragen op over de effectiviteit van de huidige regelgeving en de noodzaak van strengere maatregelen om de volksgezondheid te beschermen.

Lees het onderzoek ‘Evidence for widespread human exposure to food contact chemicals’

Terug naar boven