17-mei-2023 |
Zijn CO2-neutrale claims betrouwbaar?

Zijn CO2-neutrale claims betrouwbaar?

Testaankoop, een Belgische consumentenorganisatie, waarschuwt dat CO2-neutrale claims op producten misleidend kunnen zijn voor consumenten. Het kopen van koolstofkredieten, om CO2-uitstoot te compenseren, is niet betrouwbaar omdat deze kredieten niet voldoende zijn voor 100% compensatie. 

Er bestaat geen enkele norm of duidelijke officiële definitie die in Europa wordt aanvaard om de claim van koolstofneutraliteit te hanteren. Dit kan leiden tot een wildgroei aan termen om de compensatie van emissies te omschrijven, waardoor de consument niet weet wat de producent werkelijk doet om minder impact te hebben op het klimaat.

Greenwashing

De Belgische consumentenorganisatie onderzocht producten met een CO2-neutraal label en ontdekte dat deze claims wetenschappelijk onjuist en misleidend zijn. Ecologische reclameclaims, zoals “CO2-neutraal”, komen dicht in de buurt van greenwashing. Van greenwashing is sprake wanneer een bedrijf zijn producten of diensten als “groen” of “milieuvriendelijk” op de markt brengt zonder dat te kunnen bewijzen. De bedrijven die beweren klimaatneutrale producten te verkopen, geven bovendien soms onjuiste informatie over hun acties.

Verbieden claims koolstofneutraliteit

Testaankoop eist het verbieden van dit soort claims over koolstofneutraliteit. Het is belangrijk om te weten dat de aankoop van koolstofkredieten niet voldoende is om CO2-uitstoot te compenseren. Het verminderen van de uitstoot van koolstof door de fabricatie van producten is een betere manier om de impact op het klimaat te verkleinen.

De consumentenorganisatie dringt er bij bedrijven op aan om transparanter te zijn over hun acties om de impact op het klimaat te verminderen. Bedrijven moeten hun claims over koolstofneutraliteit bewijzen door onafhankelijke derden te laten beoordelen en certificeren. Het is ook belangrijk dat de certificeerders onpartijdig zijn en niet betaald worden door de bedrijven.

De volgende 13 producten werden gecontroleerd: Chiquita bananen, Actimel, Evian Water, Wijn van Hardys Nottage Hill, Wijn van Château La France, Innocent Sinaasappelsap, Spa water, BeClimate bananen, Beyers Fortissimo koffiebonen, Café Royal caramel koffie, Brugge kaas, Greenway chipolata en Wasa volkoren crackers.

Test-aankoop.be

Terug naar boven