Inflatie fors gedaald in maart, voedselprijzen blijven hoog
De inflatie in Nederland is fors gedaald in maart 2023, van 8,9% in februari naar 4,5%. Dit komt vooral door een daling van de energieprijzen, die 28,2% lager waren dan een jaar geleden.
Toch is de opwaartse prijsdruk op andere gebieden nog steeds omvangrijk. De voedselprijsinflatie is met 15,1% hoog en ook de kerninflatie (inflatie zonder voedsel en energie) is nog steeds hoog met 7,6%. De prijzen van diensten stegen met 6,6% en die van industriële goederen met 8,8%. Deze posten hebben samen een opwaartse impact op de inflatie van iets meer dan 5%.
Voedselprijsinflatie blijft hoog
In maart 2023 waren levensmiddelen, net als in februari, 15,1% duurder dan in 2022. De voedingsprijsinflatie lijkt op dit niveau te pieken. Dat de voedselprijsinflatie niet verder is opgelopen, betekent niet dat de boodschappen afgelopen maand niet duurder zijn geworden. Als je kijkt naar het absolute prijsniveau, dan zien je dat de prijzen in de supermarkt eind maart gemiddeld ongeveer een 0,5 procentpunt hoger lagen dan eind februari. Productcategorieën zoals chips, vruchtensappen en gebak lieten afgelopen maand een gemiddelde prijsstijging zien van ruwweg 2 tot 3%. Daartegenover staan categorieën zoals margarine en plantaardige oliën, die ongeveer een procent in prijs zijn gedaald.
Voedselprijzen stijgen verder
Rabobank verwacht dat de prijzen voor voedingsmiddelen de komende drie tot vier maanden gemiddeld genomen nog verder zullen stijgen. Het tempo van prijsstijgingen zal aanmerkelijk lager liggen dan eind 2022 en de dynamiek zal van categorie tot categorie verschillen. Maar voedingsmiddelenproducenten, supermarkten, speciaalzaken en de horeca hebben nog niet alle kostenstijgingen en eerdere producentenprijsverhogingen doorberekend in hun prijzen en zij zullen dat nog wel doen. Toch zal het inflatiecijfer naar verwachting dalen. Dat heeft te maken met de vergelijkingsbasis. Vorig jaar april werden de boodschappen in een tijdsbestek van één maand ongeveer 2% duurder. Zolang de gemiddelde prijsstijging daar de komende vier weken onder blijft, zal het CBS ons rond 1 mei een lagere voedingsmiddelenprijsinflatie voorschotelen.