In 2040 bestaat een kwart van alle voeding uit alternatieve eiwitten
In 2040 bestaat minstens een kwart van alle voedingsmiddelen uit alternatieve eiwitten. Dit blijkt uit een enquête die machine- en installatieproducent GEA liet uitvoeren onder duizend chef-koks uit elf landen. De duurzamere alternatieven voor vlees, melk, zeevruchten en eieren zijn plantaardig of worden geproduceerd met microben of door celkweek.
43 procent van de ondervraagden verwacht dat in 2040 26 tot 50 procent van alle gerechten met alternatieve eiwitten wordt bereid. Bijna een kwart van de ondervraagden verwacht zelfs dat in 2040 meer dan de helft van alle voedingsmiddelen wordt gemaakt met alternatieve eiwitten. Uit de enquête blijkt dat ongeveer 90 procent nu al alternatieven gebruikt voor vlees en zuivel. Ruim een derde doet dat zelfs in hoge mate.
"Alternatieve eiwitten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselvoorziening voor een groeiende bevolking met minder hulpbronnen", aldus CEO Stefan Klebert van GEA. "Zo kunnen we ons voedselsysteem duurzamer en robuuster maken. GEA zet zich in voor de technologische ontwikkeling en commerciële productie van alternatieve eiwitvormen. We doen dit nú, om de weg te bereiden voor de voeding van de toekomst."
Steeds meer restaurantbezoekers vragen om alternatieve voedingsmiddelen
Ongeveer 90 procent van de koks constateert dat de belangstelling voor alternatieven voor traditionele producten toeneemt. Meer dan 40 procent geeft aan dat de vraag hiernaar sterk is gestegen. Volgens de respondenten zijn ecologische (79 procent), gezondheidsgerelateerde (74 procent) en ethische redenen zoals dierenwelzijn (50 procent) de belangrijkste oorzaken van deze ontwikkeling.
Bijna 95 procent van de respondenten denkt dat hun gasten in de komende tien jaar meer om plantaardige eiwitten zullen vragen. Voor gekweekte of op cellen gebaseerde eiwitten voorspelt 45 procent van de koks een sterk toenemende vraag. Ook voor eiwitten en voedingsmiddelen op basis van insecten verwacht nog altijd 36 procent een aanzienlijk hogere vraag bij hun klanten. De kwaliteit en de prijs van plantaardige producten zijn nu al vaak overtuigend, aldus de chef-koks. Toch vindt ongeveer 70 procent van de koks dat de kwaliteit verder moet verbeteren om van de nieuwe alternatieven een blijvend succes te maken.
Technologie maakt de weg vrij
De enquête onder chef-koks is onderdeel van GEA's rapport Neuland New Food over de mogelijkheden die nieuwe voedingsmiddelen bieden voor de voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking.
Voor GEA hangt het thema voedselzekerheid nauw samen met de bedrijfsdoelstelling 'engineering for a better world'. "Met onze jarenlange ervaring en beproefde technologische kennis is New Food het ideale vakgebied voor GEA", zegt Klebert. "Hierdoor zijn we in staat om de ontwikkeling van deze jonge industrie in aanzienlijke mate vorm te geven en vooruit te helpen. Zo maken we onze duurzaamheidsclaim waar."