Heel veel Nederlanders blijven vlees eten
Het Nationaal Vleesonderzoek 2024, uitgevoerd door Zest Marketing in opdracht van Nederland Vleesland, biedt inzicht in de meningen en percepties van de Nederlandse bevolking over de vleessector, vleesconsumptie, duurzaamheid en voedselzekerheid. Enkele belangrijke en opvallende conclusies.
Perceptie versus werkelijkheid
95% van de respondenten zegt vlees te eten, 5% noemt zich vegetariër, pescariër of veganist. De perceptie in de samenleving is echter heel anders; 79% van de respondenten denkt dat er veel méér dan deze 5% van de Nederlanders geen vlees eten. Dat blijkt dus een enigszins vertekend beeld. Bovendien is die 5% in werkelijkheid waarschijnlijk nóg kleiner, want zelfs binnen deze groep wordt af en toe (tot zelfs dagelijks) vlees gegeten: van de vegetariërs (3% van het totaal) zegt 44% geregeld vlees te consumeren. En van de veganisten (0,6% van het totaal) eet 37% geregeld dierlijke eiwitten. Opvallend detail: van de stemmers op de Partij voor de Dieren eet maar liefst 70% gewoon vlees.
76% van de Nederlanders gelooft dat vlees ook in de toekomst een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon moet blijven. Dat is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Dit geeft aan dat de bevolking waarde hecht aan de rol van vlees in een gezond en gebalanceerd dieet. Zo’n 30 % van de vleeseters zegt wel minder vlees te eten dan een jaar geleden.
Betaalbaarheid
Er is veel zorg over de stijgende kosten van levensmiddelen, vooral in de context van de huidige economische onzekerheid. 71% van de respondenten vindt dat vlees betaalbaar en toegankelijk moet blijven voor iedereen, wat wijst op een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid om gezonde voeding voor de hele bevolking beschikbaar te houden. Ondertussen maakt 45% zich zorgen dat vlees financieel onbereikbaar dreigt te worden voor sommige groepen in de samenleving. 69% van de Nederlandse bevolking vindt dat Nederland haar vleessector ook voor de toekomst sterk moet houden.
Voedselveiligheid
De resultaten uit Het Nationaal Vleesonderzoek wijzen op het ontbreken van kennis over de productiepraktijken in de Nederlandse vleesindustrie. Terwijl sommige respondenten ten onrechte geloven dat hormonen, antibiotica en vaccins aanwezig zijn in Nederlands vlees, is het belangrijk te benadrukken dat de reguleringen in Nederland en de Europese Unie strenge normen hanteert voor de veiligheid en kwaliteit van vleesproducten, wat resulteert in vlees dat vrij is van deze toevoegingen.
Keuzevrijheid
De meerderheid dan de respondenten, 67%, is van mening dat de Nederlandse overheid geen restricties zou moeten opleggen aan de consumptie van vlees, wat een lichte toename is van 5 procentpunten sinds 2022. Tegenover deze meerderheid staat een kleine minderheid van 11% die gelooft dat er wél politieke maatregelen nodig zijn om de vleesconsumptie te beperken; een lichte daling van 1%. Deze cijfers suggereren dat er een groeiende weerstand is tegen regulerende interventies in persoonlijke voedingskeuzes.
Er zijn onder de Nederlanders toenemende zorgen over voedselzekerheid en de betaalbaarheid van voedsel. Tegelijkertijd groeit de urgentie om duurzame landbouwpraktijken te stimuleren. “De resultaten van dit onderzoek bieden een belangrijke basis voor beleidsdiscussies en kunnen bijdragen aan een constructieve dialoog over de toekomst van de vleessector in Nederland,” aldus Laurens Hoedemaker, voorzitter van Nederland Vleesland. Hij vindt het belangrijk dat deze discussies worden gevoerd op basis van feiten en cijfers; en niet op basis van onderbuikgevoelens van een kleine groep, zoals nu te vaak gebeurt.