Welke wijn bij welk product
Rode wijn en vlees is nog steeds een algemeen gebruikelijke keuze. Wanneer je echter speciale kruiden en/of sauzen toevoegt dan moet je veelal de keuze wat bijstellen. Het gerecht bepaalt tegenwoordig de bijpassende wijn. Sommige soorten vlees hebben een speciale band met bepaalde soorten druiven. Zo gaat lam uitstekend bij Cabernet Sauvignon of rode Rioja, terwijl varken en haas bijvoorbeeld goed smaken met een Pinot Noir of een Rhonewijn. Voor wild en kipschotels die een heel eigen smaak hebben zijn de sauzen en kruiden vaak leidend bij de keuze van een wijnsoort. Vaak kiest men dan een witte wijn of een wat droger Rosé. Mijn Slager bepaalt op deze pagina geen definitieve keuze. Versinspiratie geeft tips, uit eigen ervaring, van echte wijnkenners en wat op het internet voorbij komt. Versinspiratie laat het aan jouw smaak over wat jij zelf het lekkerst vindt.
Met dank aan slager & vinoloog Arie Zeegers uit Oss.
Antipasto
Italiaans vleeswaren voorgerecht. Alle soorten vleeswaren en worst van Italiaanse oorsprong.
Bijpassende drank
Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio
Balkenbrij
Nederlands / Duits streekgerecht bereid uit varkensvlees en spek. Geen specifiek wijngerecht. Wel een stevige maaltijd- component.
Bijpassende drank
Kies voor een stevig biertje als je toch een alcoholische versnapering wilt.
Barbecue
Op kolen grillen geeft een duidelijk steviger smaak dan op gas. Kies dus een wat vollere wijn.
Bijpassende drank
Stevige rode wijn met een volle smaak als een Zinfandel, of Syrah/Shiraz van Californie of Australië, een Rhone, Languedoc, of Provencaalse Franse wijn. Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé. Tegenwoordig wordt ook vaak gekozen voor een Rosé. Daarnaast kiest menigeen een biertje.
Bavette
Dikke botermalse rand vlees uit de flank (vang) van de koe. nVolle ronde braadsmaak.
Bijpassende drank
Een stevige Cabernet, Zinfandel, Barolo of een lichtere Merlot of Pinot Noir
Biefstuk
Keimager en mals vlees dat maar kort hoeft te worden gebakken. Voor haas-, kogel- en Hollandse biefstuk geldt dezelfde wijnkeuze.
Bijpassende drank
Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz
Blinde vink
Varkens- of kalfs-gehakt omwikkeld met een varkens- of kalfschnitzel. Zachte kruidige smaak.
Bijpassende drank
Riesling, Rosé , Barbera, Gamay Beaujolais, Norton of Cynthiana
Borstvlees
Stoofvlees uit de runderborst. Stevige smaak door langdurig stoofwerk.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Bout
Specifiek het dijbeen van groot of klein wild. Soms wordt de schouder geserveerd. Stevige wildsmaak.
Bijpassende drank
Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne, Cabernet Sauvignon.
Bovenbeen
Bovenbeen of een schijf daarvan van het varken. In Nederland meestal gebruikt in de snert. Gegrild als Duitse 'Haxe' en geserveerd met zuurkool.
Bijpassende drank
Kies voor een stevig biertje of een Pinot Gris bij de gegrilde Haxe.
Boeuf Bourguignon
Frans gerecht van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne, champignons, spek, en uitjes. Volle stevige smaak.
Bijpassende drank
Stevige rode Bourgogne, Chianti, Pinot Noir.
Borrelhapje
Verschillende hapjes van worst en/of vleeswaren. Gecombineerd met fruit en groenten.
Bijpassende drank
Vrije keuze.
Carpaccio
Een (voor)gerecht van dungesneden rauwe (kalfs) ossenhaas, en een dressing. De smaak is sterk afhankelijk van het gebruikte vlees en de marinade.
Bijpassende drank
Fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese, Toscaanse tafelwijn, een mooie Chardonnay of vintage Champagne.
Chinees eten
Chinees Indische keuken. Afhankelijk van de gekozen componenten.
Bijpassende drank
Droge tot half droge witte wijn als een Sauvignon blanc, een Gewürz Traminer of een Riesling, droge mousserende wijn.
Cowboysteak
Een lap van het eerste stuk van de fijne runderrib met het bot er nog in. Een typisch Amerikaans barbecueproduct.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon. Bij de barbecue een rosé of een stevig biertje.
Cordon bleu
Lapje vlees van varken of kalf dat is gevuld met ham en kaas. Door het gebruik van de soort kaas een uitgesproken smaak.
Bijpassende drank
Chardonnay uit Zuid-Amerika, Frankrijk of Zuid-Afrika.
Duif
Wilde houtduif of tamme duif. Het vlees van jonge duiven is zeer smakelijk en fijnvezelig.
Bijpassende drank
Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello).
Dunne lende
Botermals stuk vlees uit de rug van een rund. Vaak geserveerd als rosé gebraden rollade uit de oven of van de barbecue.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon of een Merlot. Bij de barbecue een rosé of een stevig biertje.
Eend (tam)
De smaak is fijn en niet erg uitgesproken. Door de gebruikte ingrediënten zijn er veel variaties mogelijk.
Bijpassende drank
Algemene keuze: Rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz.
Keuze met bereiding sinasappel: Rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese.
Eland
De eland wordt vaak gefokt en wordt in de thuislanden graag gegeten. Het vlees heeft de smaak van wat zoeter rundvlees.
Bijpassende drank
Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne.
Entrecôte
Wat dikkere plak vlees gesneden van de dunne lende (rug) van rund of kalf. Moet absoluut rosé gebraden worden.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah, Pomerol.
Fazant
Het vlees van een wilde fazant is lichtbruin. Gefokte fazant lijkt meer op kip. Wilde fazant heeft een fijne, kruidige smaak door de bessen en kruiden in hun vreten.
Bijpassende drank
Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Pinot Noir, Syrah.
Fijne rib
Het stuk vlees in de rug voorafgaande aan de dunne lende. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Filet
De wat dunnere langwerpig gesneden lappen van kalf- en/of varkensfricandeau. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue. Neutrale smaak.
Bijpassende drank
Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of Beaujolais rosé.
Fondue
Tafelen met vlees dat wordt bereid door het onder te dompelen in hete olie. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.
Bijpassende drank
Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.
Fricandeau
Mager en mals vlees van varken en kalf. Neutrale smaak. Goed te combineren met alle soorten wijn.
Bijpassende drank
Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser Pinot Gris en Grauburgunder.
Gans
Ganzenvlees heeft een typisch eigen smaak, die goed tot z'n recht komt in de oven Tamme gans die niet vakkundig is afgemest is erg tanig.
Bijpassende drank
Witte Riesling Spätlese uit Pfalz of Rheingau of rode rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol.
Gehakt
Fijn gemalen of gehakt vlees van verschillende slachtdieren. Let op de smaakverschillen van de verschillende vleessoorten.
Bijpassende drank
Chileens Cabernet Sauvignon of een fruitige Washington Merlot.
Bij gehaktballen: stevige betaalbare rode wijn.
Geit
Vlees dat in de Islamitische landen regelmatig op het menu staat. Stevig van smaak met een vaste structuur.
Bijpassende drank
Rode Rioja uit Spanje, Spaanse Cãrinena of Châteauneuf du Pape, Grenache uit Zuid-Europa of de Nieuwe Wereld, en Merlot uit Californië.
Goulash
Gestoofd rundvlees op Hongaarse wijze. Kenmerk veel paprika.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Hongaarse Kékfrankos, Zweigelt uit Oostenrijk, Cahors.
Gourmet
Het aan tafel bereiden van vleesgerechtjes in mini pannetjes. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.
Bijpassende drank
Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.
Haas
Stevig donker vlees met een uitgesproken wildsmaak. Wordt veel gebruikt in hazenpepers. Een soort goulash.
Bijpassende drank
Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir of een Châteauneuf du Pape
Hachee
Ragout van langdurig gestoofd rundvlees. Bekend als 'stew' bij wild
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Bourgogne, Portugese Bairrada, Montepulciano dÁbruzzo.
Ham
Benaming voor gekookte hammen van varkensvlees. Wordt vaak meegebakken bij de bereiding van diverse gerechten.
Bijpassende drank
Vin Gris, Gamay Beaujolais, Merlot, Riesling.
Hamburger
Voornamelijk rundvlees, maar ook van kalf. Door de ketchup, zoetzuur, uien en mayonaise wordt de keuze er niet gemakkelijker op.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Gamay, Syrah, Chancellor, Barbera, Zinfandel, Rhône Blends.
Hamlappen
Benaming voor lappen van de varkensham. Schouderlappen worden soms "ten onrechte" ook hamlappen genoemd.
Bijpassende drank
Wit: Volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland.
Rood: Rijpe Bourgogne of Bordeaux
Hart
In het buitenland weten ze de malse kwaliteit en smaak op prijs te stellen. Nauwelijks geserveerd in Nederland.
Bijpassende drank
Stevige rode wijn.
Hazenpeper
Ragout gemaakt van restanten van wilde haas.
Bijpassende drank
Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir.
Heldere soep
Algemene benaming voor bouillon van vlees en/of groenten. Zoek een wijn die past bij de algemene smaak.
Bijpassende drank
Bij heldere soep drink je in principe geen wijn. Wil je dat toch neem dan een droge witte wijn.
Hersenen
Een delicatesse in Frankrijk en Italië. Meestal afkomstig van het kalf. De hersenen worden eerst gekookt en daarna in plakjes gebakken.
Bijpassende drank
Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne.
Hert
Vlees van een hert. Veelal gefokt en vaak afkomstig van Nieuw-Zeeland. De gefokte variant is milder van smaak dan het wilde hert.
Bijpassende drank
Hermitage, Syrah, Rhône Blends, Petite Sirah, Zinfandel, Pinot Noir, Norton, Chancellor, Cabernet Sauvignon.
Hoen
Benaming voor een wat kleinere vrouwelijke kip. Zachte smaak.
Bijpassende drank
Chardonnay, Vin Gris, Riesling, Merlot, Gamay Beaujolais, Chenin Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon.
Huzarensalade
Een vleessalade omringd met allerlei hapjes. In het buitenland is de opmaak minder rijk.
Bijpassende drank
Duitse Spätburgunder, droge rosé, landwijn, Pinot Grigio, Prosecco, lichte Elzasser.
Jachtschotel
Stoofpot van wildresten vaak met veel uien. Deze stoofschotels hebben een stevige wijn nodig.
Bijpassende drank
Rode Bordeaux, Californische Pinot Noir, Spaanse Rioja, Australische Shiraz, Californische Zinfandel.
Kalkoen
Kalkoen heeft een unieke smaak en wordt veelal gevuld geserveerd. Houd rekening met de gekozen vulling.
Bijpassende drank
Grote keuze aan zowel rood als wit. Op z'n Amerikaans met Zinfandel. Merlot, Zinfandel, Chardonnay, Gamay Beaujolais. Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië.
Kalf
Kalfsvlees is in Nederland niet echt populair in tegenstelling tot Frankrijk en Italië. Veel kalfsgerechten krijgen extra smaak door de erbij geserveerde sauzen. Zachte witte wijnen zijn een perfexcte combinatie.
Bijpassende drank
Wit: Chardonnay, Chenin blanc, Viognier.
Rood: Pinot noir, Nerello mascale (Sicilië).
Kalfsriblap
Smalle repen vlees, zonder been, van de borst van het kalf. Iets doorregen wat steviger vlees.
Bijpassende drank
Beaujolais, Chardonnay of een Duitse witte.
Kalfsfricandeau
Vlees van de bovenbil. Wordt o.a. gebruikt voor Wiener schnitzel.
Bijpassende drank
Volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland, Rijpe Bourgogne of Bordeaux
Roulade
Dunne plakjes opgerold vlees, al of niet gevuld. In Italië meestal gemaakt van kalfsvlees.
Bijpassende drank
Bordeaux of Merlot zijn absoluut de beste keuze. Een goede keuze is ook de Sangiovese.
Kalfskarbonade
Zacht vlees uit de rug van een kalf. Ook lekker op de barbecue.
Bijpassende drank
Chianti, Rioja Reserva of een Duitse Riesling.
Varkenskarbonade
Deel van de varkensrib. Nek-, rib, schouder-, en haaskarbonades.
Bijpassende drank
Beaujolais, Chardonnay, Californische Sauvignon Blanc, droge Rosé, Zuid-Afrikaanse Pinotage.
Kebab
Gehaktspiezen uit Oost-Europa. Barbecue special.
Bijpassende drank
Soepele, ronde wijnen, zoals Côtes du Rhône (Villages), Coteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux, Corbières, Côtes du Roussillon, Carmenère uit Chili, Cabernet-shiraz uit Australië, krachtige rode Griekse Nemea of Naoussa, Turkse Buzbag.
Kerrieschotel
Curry van rund-, varken-, kalf
Bijpassende drank
Droge Riesling, Californische Sauvignon blanc of een jonge Zinfandel. Halfzoete witte zeer koud geserveerd Joegoslavische Traminer of een smaakvolle St-Emilion.
Kip
Zachte smaak. Vlees (met of zonder vel). Al of niet met been. Kip verdraagt alle soorten wijn in wit en rood.
Bijpassende drank
Feitelijk elke wijn. Chardonnay, Vin Gris, Riesling, Merlot, Gamay Beaujolais, Chenin Blanc, Pinot Noir, (Lighter) Cabernet Sauvignon.
Klapstuk met been
In Zuid-Amerika veel geserveerd rundvlees op de barbecue Lange bereidingstijd.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits .
Op de barbecue: met bier of rosé.
Knakworst
Dunne gegaarde worstjes op basis van rund- en varkensvlees.
Bijpassende drank
Rosé, Beaujolais Primeur, Riesling, (gekoeld), Gamay Beaujolais.
Konijn
Het zogenaamde haarwild. Konijn is wat zachter van smaak dan haas.
Bijpassende drank
Elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais, Pinot Noir, Rode Sacerre, Riesling.
Kwartel
Kleine vogel uit het wild en/of gefokt uit Frankrijk en Italië. Een jonge kwartel wit vel en roze vlees. Het vlees heeft een zachte smaak.
Bijpassende drank
Pinot Noir.
Lam
Lammeren die nog bij hun moeder drinken heten zuiglammeren. Zoek vanwege de specifieke lamssmaak een goed passende wijn.
Bijpassende drank
Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja, Merlot.
Lamskotelet
Karbonades van het lam meestal per 2 aan een stuk.
Bijpassende drank
Meritage, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Marechal Foch, Chancellor, Zinfandel, Côtes du Rhone.
Lamsbout -poot
Achterbout van het lam inclusief poot en been. Oven- of barbecuegerecht.
Poot: Voorschenkel van de lamsschouder. Meestal gebruikt om te stoven. Prima op de de barbecue.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Châteauneuf du Pape, Rioja Crianza.
Lamsrack
Deel van de rug van het lam. Lekker op de gril.
Bijpassende drank
Meritage, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Marechal Foch, Chancellor, Zinfandel.
Lamszadel
Het rugstuk van een lam of schaap. Lekker op de gril of uit de oven.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Châteauneuf du Pape, Argentijnse Malbec.
Lende (dunne)
Magere en malse uitloper van de runderrib. Uit de oven.
Bijpassende drank
Rode Bordeaux, Saint Emilion, Argentijnse Malbec.
Lendebiefstuk
Wat dikkere plak vlees gesneden van de dunne, ontvette, lende van rund of kalf Wijn afhankelijk van de gebruikte bijlagen.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton or Cynthiana, Syrah, Brut Sparkling Wine, Pomerol.
Lendestuk
Vierkant mager stuk vlees uit de achterbout van een rund of kalf.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Lever
De meest gebruikte lever komt van het varken. Kalfs- en varkens-lever smaken welliswaar anders maar vragen een zelfde wijn.
Bijpassende drank
Spaanse Rioja, Pinot Noir van Oregon, jonge Merlot.
Kalfslever: vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino.
Longhaas
De middenrifspier van het rund. Het heeft een mooie malsheid en een heerlijke smaak. In Frankrijk een veel geserveerd product.
Bijpassende drank
Graves, Haute-Médoc, Cabernet Sauvignon uit de hele wereld.
Nier
Afkomstig van alle slachtdieren. Goed uitwateren is noodzakelijk.
Bijpassende drank
Een krachtige rode wijn.
Oester
Klein rond en dik uitgesneden stukje botermals vlees van varken of kalf.
Bijpassende drank
Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser Pinot Gris en Grauburgunder.
Ossenvlees
Gecastreerde stier.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Ossehaas
De meest malse spier van het rund. Meestal versnden als haasbiefstuk.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Ossestaart
Staart van een rund. Wordt meestal in stukken gesneden verkocht. Voor een mooie ossenstaartsoep wordt het vlees eerst gebakken.
Bijpassende drank
Saint Emilion, Merlot uit Zuid-Frankrijk en Zuid-Amerika, Bordeaux uit Pomerol.
Paard
Vlees van paarden. Bij ons meestal afkomstig uit Oost-Europa en Zuid-Amerika. Paardenvlees is wat zoet en gaat goed samen met wat fruitige wijn.
Bijpassende drank
Cru de Beaujolais, rood uit de Loire, Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Ventoux, Shiraz van Australië, Cabernet sauvignon, Merlot.
Parelhoen
Hoenderachtige vogel voornamelijk uit de fok. De smaak wordt omschreven als fijn: 'tussen kip en fazant'
Bijpassende drank
Wit: Rijpe Chardonnay, Bourgogne.
Rood: Elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune.
Pasteitje
Bladerdeegbakje met een vulling van ragout. De smakelijkse ragouts komen van kalfsvlees.
Bijpassende drank
(Zuid-Amerikaanse) Chardonnay, witte Côtes du Rhône, droge witte Grave.
Paté
Een pastei waarvan de smaak hoofdzakelijk door de gebruikte lever wordt bepaald. Verkrijgbaar in tientallen soorten. Kies de wijn aan de hand van de basis- ingrediënten.
Bijpassende drank
Fruitig rood als Beaujolais village of halfdroge witte Duitse wijn, een jonge St.Emilion of Californische Cabernet.
Patrijs
Familie van de fazant. In Nederland beschermd. Meestal afkomstig uit de fok. Hoe wilder de patrijs hoe beter de smaak.
Bijpassende drank
Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne.
Pens
Rundermaag als gerecht. Wordt meestal eerst gekookt en daarna gebakken.
Bijpassende drank
Een doordringende droge witte, zoals Pouilly-Fumé, of frisse rode, zoals Saumur-Champigny.
Pizza
Deegbodem met bedekking van kaas en verschillende vleesingrediënten. Afhankelijk van de gebruikte ingredienten.
Bijpassende drank
Een droge Italiaanse rode of een Rioja.
Prime-rib
Het eerste deel, met been, van de fijne rib van een rund. Prachtig uit de oven of van de gesloten barbecue.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah, Brut Sparkling Wine.
Rauwe ham
De hammen zijn qua smaak sterk afhankelijk van het gebied van oorsprong. Flinterdun snijden geeft de fijnste beet. Vaak geserveed met meloen.
Bijpassende drank bij de verschillende hammen
Parma: prosecco, Pinot grigio, rode Lambrusco.
Serrano: Sherry, droge Spaanse Rosé, Pinot.
Ardenner: Luxemburgse Rivianer, droge Rosé.
Schwarzwalder: Duitse witte wijn.
Ree
Zacht rugdeel met been. Typische wildsmaak. Geïmporteerde ree uit Nieuw-Zeeland is veel zachter van smaak.
Bijpassende drank
Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld.
Reepjesvlees
Smalle reepjes vlees van diverse soorten vlees. Kort en snel bakken. De wijn is afhankelijk van de gebruikte marinade.
Bijpassende drank
Verschillende wijnen afhankelijk van de kruiding. Italiaanse Montepulciano, Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz.
Rendier
Wild van de toendra's in Noord-Europa en Noord-Amerika. Specifieke wildsmaak.
Bijpassende drank
Stevige rode wijnen als de Australische Shiraz, Californische Zinfandel.
Rib-eye
Lap van het eerste stuk van de fijne rib (naast de dunne lende) zonder been. Snel rondom bakken op de barbecue.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah.
Ribstuk
Het stoofgedeelte van de dikke rib van een rund. Heerlijk braadstuk voor de oven of de gesloten barbecue.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Rollade
Opgerold stuk vlees van rund, varken, lam of kalf. Kies de wijnen die passen bij de vleessoort. Verschillende wijnen afhankelijk van de kruiding.
Bijpassende drank
Italiaanse Montepulciano, Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz.
Rookworst
Gerookte en licht aangedroogde varkensworst. Gegaard zowel warm als koud te eten.
Bijpassende drank
Grauburgunder, rode malbec, droge Rosé, Elzasser.
Rosbief
Mager en mals rundvleesdeel. Vlees blijft na het bakken (medium) rood. of rauw.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Argentijnse Malbec, Merlot.
Rundvlees
Algemene benaming voor vlees van runderen, koeien, ossen. De herkomst van het rund is deels bepalend voor de smaak en de malsheid.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits, rode Bordeaux.
Russisch ei
Salade van vlees, vis, groente en aardappelen. Langs de randen rijk belegd met groente, vleeswaren en tafelzuur.
Bijpassende drank
Duitse Spätburgunder, droge rosé, landwijn, Pinot Grigio, Prosecco, lichte Elzasser
Salade
Koud (voor)gerecht of maaltijd bereid met olie, azijn en/of mayonaise Wijnkeuze afhankelijk van de gebruikte ingrediënten.
Bijpassende drank
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, Rosé, Pinot Blanc..
Saucijs
Dunne worstjes van rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees. Wijnkeuze is afhankelijk van de gebruikte vleessoort.
bijpassende drank
Riesling, Brut or Rosé Sparkling Wine, Barbera, Gamay Beaujolais, Norton of Cynthiana, Syrah, Zinfandel .
Saté
Gemarineerd vlees op spiesjes afkomstig uit de Aziatische keuken. Voor kipsaté kan in principe dezelfde wijn gebruikt worden.
Bijpassende drank
Rosé uit Zuid-Frankrijk, Australische Cabernet,Shiraz of Elzasser Pinot-gris of Gewürztraminer.
Schaap
Typisch sterke schapensmaak. Vlees van volwassen schapen heeft stevige wijnen nodig.
Bjipassende drank
Châteauneuf du Pape, Rode Alicante, Argentijnse malbac, Chileens Merlot.
Schenkel
Een schijf van de poot van een slachtdier. In Nederland gebruikt voor de soep. Voor gestoofde ossebucco wordt kalfschenkel gebruikt.
Bijpassende drank
Rode Bordeaux, Brunello di Montalchino.
Schnitzel
Uitsluitend van varkensvlees. Kort en snel bakken in de bakpan of op de barbecue. Neutrale smaak.
Bijpassende drank
Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé.
Shoarma
In Nederland meestal van het varken. Origineel is lamsvlees. Kort en snel bakken.
Bijpassende drank
Droge rosé uit de Provence, Côtes du Roussillon.
Smoor (stoof)vlees
Vlees dat langdurig gebraden moet worden alvorens het te kunnen eten. Vlees dat langdurig gebraden moet worden alvorens het te kunnen eten.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits.
Smulsteen
Vlees en groenten op een stenen schotel die in de oven wordt bereid. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.
Bijpassende drank
Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.
Snert
Dikke gebonden soep op basis van erwten, worst en varkensvlees.
Bijpassende drank
Stevige rode of witte wijn. Pinot Gris, grauburgunder, Argentijnse Bonarda of Zuid-Afrikaanse Tinta Barocca.
Soep
Gebonden soep Bij een gebonden soepje
Bijpassende drank
Een lichte rode wijn of een rosé.
Spareribs
Platte barbecue ribben worden gesneden van de varkensbuik. Geniet van het vlees zonder zware smaakmaskerende sauzen.
Bijpassende drank
Rosé, Riesling, Italiaanse Montepulciano dÁbruzzo, Zinfandel uit Californie, Argentijnse Malbec, Chileense Merlot.
Speenvarken
Jong varkentje. Gewicht tussen de 4 en 7 kilo. In Nederland vaak gegeten vanaf de barbecue.
Bijpassende drank
Beaujolais wijnen, Chardonnay uit Argentinie, Australie en Californie.
Speklap (buik)
De buik van het varken waarvan speklappen worden gesneden. Grillen of bakken.
Bijpassende drank
Beaujolais, Chardonnay, Californische Sauvignon Blanc.
Staartstuk
Het dunne uiteinde van de platte bil (rosbief) Barbecue of oven.
Bijpassende drank
Cabernet Sauvignon, Merlot, Rhône Blends, Zinfandel, Meritage, Norton of Cynthiana, Syrah.
Steengril
Tafelgril waarbij op een hete steen de verschillende vleesgerechten worden bereid. Houd rekening met de vaak stevige smaak van de bijgeserveerde sauzen.
Bijpassende drank
Beaujolais (Village), Zuid-Amerikaanse Cabernet Sauvignon, Côtes du Rhône.
Struisvogel
Zuid Afrikaanse loopvogel.
Bijpassende drank
Zuidafrikaanse Pinotage en Tinta Barocca, droge Rosé, Australische Shiraz.
Sucadelap
Magere lap vlees uit de schouder met binnenin een sucadeachtige pees.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
Stoofvlees
Het taaiere vlees uit de voorkant van het rund. Vaak dooraderd met vet en veel peesjes. Geschikt voor draadjesvlees.
Bijpassende drank
Stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-) Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits
Tapas
Spaanse aperitiefhapjes die bij een drankje worden genuttigd. Alle soorten vleeswaren en worst van Spaanse oorsprong.
Bijpassende drank
Witte of rode Côtes de Provence, een Crianza, een fijne droge sherry en een Muscadet of een andere lichte frisse wijn als rosé. .
Tartaar
Van origine een Duits product van met de hand gehakte biefstuk. In Nederland gemalen rundvlees van magere rosbiefdelen.
Bijpassende drank
Beaujolais, Sauvignon Blanc,
T-bone
Runderkarbonade met T-vormig bot. Bij voorkeur rosé bakken.
Bijpassende drank
Stevige rode wijn als Barolo, Hermitage, Australische Cabernet, Côte Rôtie of Shiraz.
Tong
Van rund, kalf of varken. Verwijder altijd de harde huid van de gekookte tong.
Bijpassende drank
Past elke (vooral) Italiaanse wijn met karakter bij. Wit zowel als rood Probeer eens een mooie Valpolicella Ripasso.
Tournedo
Opgebonden haasbiefstuk. Bij voorkeur rose of rood serveren.
Bijpassende drank
Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Chileense Carmenere, Syrah Shiraz Au poivre: vrij jonge rode Rhone of Cabernet.
Varken
Braadstukken van het varken. Braadstukken met spek hebben een duidelijk vollere smaak.
Bijpassende drank
Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling.
Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro.
Varken
Braadstukken van het varken. Braadstukken met spek hebben een duidelijk vollere smaak.
Bijpassende drank
Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling.
Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro.
Verse worst
Worst gemaakt van verse varkens-snippers.
Bijpassende drank
Riesling, Brut or Rosé Sparkling Wine, Barbera, Gamay Beaujolais, Norton or Cynthiana, Syrah, Zinfandel .
Vinkelap
Magere plaat vlees uit de flank (vang) van een rund. Horecaspecialiteit.
Bijpassende drank
Stevige rode wijn als Jonge Cotes du Rhone, Corbieres, Barbera, Shiraz.
Varkenshaas
Botermalse reep vlees gesneden uit het karbonadedeel.
Bijpassende drank
Beaujolais, Pinot Noir, Rosé, alle soorten Chardonnay, Elzasser en Grauburgunder.
Vleesspies
Een houten of metalen pen met malse stukken vlees, fruit en/of groenten. Lekker op de barbecue.
Bijpassende drank
Cabernet, een lichte rode Bordeaux uit Bourg, Fronsac of Premieres Cotes, jonge rode Merlot, Cotes de Buzet, een Beaujolais zoals Julienas.
Wiener schnitzel
Schnitzel van kalfsvlees
Bijpassende drank
Grüner Veltliner (Australisch) , Sauvignon Blanc, Lichte rode uit Oostenrijk of de Medoc. Of Oostenrijkse Riesling.
Wildbraad
Grovere stukken vlees van wild die vaak langdurig moeten stoven. Stevige wildsmaak.
Bijpassende drank
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Hermitage, Italiaans rood als Brunello of Barolo.
Wilde eend
Komt alleen in het najaar van de jacht. Vlees is donkerder en de smaak steviger.
Bijpassende drank
Shiraz
Wildragoût
Zacht en gaar gestoofd vlees van verschillende soorten wild. Stevige wildsmaak.
Bijpassende drank
Rode niet al te zware wijn als Saint-Emilion, Provence, Merlot, Oostenrijkse Zweigelt, Rode Bourgogne en Pinot noir. Australische Shiraz.
Wild zwijn
Het vlees van deze wilde varkens heeft een stevige smaak.
Bijpassende drank
Wit: rijpe halfdroge Rheingau.
Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol.
Zwezerik
Orgaan afkomstig uit de nek of bij het hart van jonge kalveren. De zwezerik wordt eerst gekookt en daarna in plakjes gebakken.
Bijpassende drankl
Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Silvaner uit Frankenland, Vintage Champagne.