21-oktober-2019 | Door: Kiki Stender
Maak van de noot een deugd

Maak van de noot een deugd

Noten zijn, samen met pinda’s, de meest voorkomende allergene voedingsmiddelen. Maar ze bevatten ook veel goeds. Vooral voor mensen die weinig of geen vlees eten, zijn ze een prima aanvulling op het dieet. 

Noten bevatten plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, vitaminen en mineralen, zoals magnesium en ijzer. Ze zijn rijk aan vitamine B1 en foliumzuur en bevatten wat ijzer, pantotheenzuur en vitamine B2. Het hoge vetgehalte maakt noten calorie- en energierijk. Verwerking in de maaltijd geeft een natuurlijk, verzadigd gevoel. Vroeger vormden noten op het platteland tijdens de wintermaanden een bijzonder waardevolle voedselbron, omdat er in die tijd weinig andere voedingsmiddelen voorhanden waren. Tegenwoordig staan ongezouten noten in de Schijf van Vijf. Het advies is er om elke dag wat van te eten.

Noten-weetjes 

Pinda’s zijn peulvruchten, geen noten. Ze groeien, net als sojabonen, ondergronds aan lange uitlopers, terwijl de meeste eetbare noten aan bomen groeien. 

De Grieken waren gek op walnotenbomen; vooral vanwege de olie in walnoten, die ze gebruikten bij de voedselbereiding, maar ook in huis voor hun lampen. Ze geloofden bovendien dat walnoten een goede remedie waren tegen hoofdpijn, omdat de vorm ervan lijkt op die van menselijke hersenen. 

Een cashew zo van de boom eten is niet slim: tussen de eerste en de tweede schil bevindt zich een harsachtige olie, cashewbalsem, die de huid aantast en blaren veroorzaakt. De noot kan pas na twee roosterprocessen van zijn harde schil bevrijd worden.

Uit bittere amandelen ontstaat door persing een wrange olie; een kleurloze, bitter ruikende vloeistof. Deze olie wordt gebruikt in banketproducten (bitterkoekjes), pudding en voor het aromatiseren van likeuren als amaretto. Het zijn de eetbare zóete amandelen die we als amandel aanduiden. Gemalen vormen ze de basis voor marsepein! Hoewel amandelen meestal gedroogd worden gebruikt, kun je ze ook vers eten; zolang de schil nog groen, stevig en zacht is.

Beeld: ©oksana2010/Shutterstock.com

Gesuikerde walnoten (lekker over de sla of als garnering over muesli)

Ingrediënten

Walnoten, zonnebloemolie, suiker en zout.

Terug naar boven