29-oktober-2018 | Door: Gerhard Kwak
Kaaskeuren

Kaaskeuren

De traditie van Nederland kaasland werd in 1960 extra  verrijkt met de oprichting van het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) . Doelstelling van het NNKC destijds was bevordering van de vakkennis met betrekking tot het volledige assortiment van in Nederland bereide soorten kaas van personen die zich bezighouden met of werkzaam zijn in de handel in kaas. 

Thans, 59 jaar later is mede dankzij de kaaskeuringen de vakkennis en deskundigheid van de Nederlandse kaassector op een ongekend hoog niveau.
Aandacht voor de vakbekwaamheid van de Nederlandse kaassector blijft het voornaamste doel van het NNKC. Daarnaast wordt het NNKC in de praktijk ook gebruikt om het ambachtelijke imago van Nederlandse kaas en de Nederlandse vakkennis uit te dragen en op een hoog niveau te houden.

Het NNKC is een begrip voor een ieder in de zuivelsector.

Jaarlijks doen zo’n 500 deelnemers mee aan de NNKCkaaskeuringen. Het NNKC is daarmee één van de grootste vakwedstrijden in Nederland en in zijn soort uniek in de wereld.

Tijdens de keuringen krijgen de deelnemers – afkomstig uit de kaasindustrie, handel, speciaalzaken, retail en kennisinstituten en aanverwante organisaties – tien kaasboorsels voorgezet waarvan de soort, de leeftijd, de smaak en de kwaliteit moet worden omschreven.

Voor de beste keurders zijn er bronzen, zilveren, en gouden medailles te winnen. De winnaar ontvangt de Gouden Kaasboor. Dit is de belangrijkste prijs in de Nederlandse kaaswereld.

De feestelijke prijsuitreiking van het NNKC is hét evenement. Hier kijkt iedereen een jaar lang naar uit. Naast de keuringen zelf is de prijsuitreiking van het NNKC een van de weinige gelegenheden voor de sector om elkaar te ontmoeten en te spreken.

Voor nadere informatie verwijzen wij graag naar de website van het NNKC.:

Het NNKC is een gezamenlijk initiatief van de georganiseerde zuivelindustrie en kaashandel, vertegenwoordigd in respectievelijk de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en Gemzu (zuivelhandel). Het bestuur van de Stichting NNKC is per 1 januari 2012 als volgt samengesteld: 

Y.M.K. van Coillie (voorzitter, FrieslandCampina) 
R. Krekels (DOC Kaas) 
T. van der Heiden (Vd Heiden Cheese Services) 
K. Hokse (Rouveen Kaasspecialiteiten) 
M. Stolp (Bel Leerdammer)     
R. van den Wijngaard (Wijngaard Kaas) 

Secretariaat: 
Mw. I.M.M. Verbeek (organisatie keuringen e.v.), 
O.F. Boersma (secretaris) 

Terug naar boven