14-maart-2018 | Door: Gerhard Kwak
Branche Erkende Meesterslagers

Branche Erkende Meesterslagers

Ben jij op en top slager, gek van je vak en wil jij de top van jouw ambacht bereiken dan is deelname aan de meestertitel ‘branche erkende meesterslager’ de juiste weg.  De titel ‘branche-erkende Meesterslager’ heeft tot doel slagers de kans te geven zichzelf positief te onderscheiden als vakman en ondernemer op het hoogste niveau. Het is een persoonlijke titel die alleen wordt behaald na het ‘Excellent’ afronden van de meesterproef.  Door deze titel te behalen kun je laten zien dat je tot de allerbeste vakspecialisten behoort. 

De titel is in het leven geroepen om meer aantrekkingskracht bij de consument te genereren. Door deze titel wordt het imago verbeterd en krijgt het ambacht een ‘top ’professionalisering. Dat blijkt ook uit de horeca- en bakkerijbranche waar de titel al langere tijd een positieve uitstraling heeft.

Alleen de allerbeste vaklieden komen voor de titel in aanmerking. Zij kunnen streven naar de kroon op hun werk door deel te nemen aan de meesterproef die wordt georganiseerd door de Stichting Meestertitels Slagersbranche. Een stichting die wordt gesubsidieerd door de Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb).

Door het afleggen van de meesterproef wordt je getest op:

 • Worstmakerij, traiteur.
  • In twee dagen tijd produceer je 11 producten gemaakt op basis van 22 technieken.
 • Vers vleesbewerking.
  • Zaken als levende inkoop, slachttechnieken, uitbenen, vliezen en verdelen en portioneren komen aan bod.
 • Ondernemersvaardigheden en communicatievaardigheden.
  • Je schrijft en presenteert je eigen bedrijfsplan en maakt een persoonlijke werkplanning voor worstmakerij en traiteur. Ook moet je jouw vakkennis aantonen door middel van een theorietoets.

Wanneer je meedoet doorloop je eerst een selectietraject. Je ontvangt een intakeformulier dat je invult en je maakt een werkplanning voor de onderdelen worstmakerij en traiteur. Aansluitend heb je een gesprek met dat wordt teruggekoppeld aan de Commissie Meesterproef. Deze commissie beoordeelt of je voldoende niveau hebt om met de meesterproef te starten. Wanneer dat het geval is geef je je op als kandidaat en start je met een intensief opleidingstraject.

Voor de beoordeling van de verschillende trajecten zijn speciale beoordelaars uit de slagerswereld die voldoen aan de normen die door de Stichting Meestertitels Slagersbranche zijn opgesteld.

Het traject

 • Een praktijkonderdeel van drie dagen in je eigen bedrijf of extern.
 • Een theoriegedeelte van 1 dag, extern.

Al met al duurt het traject 1 jaar. Een jaar dat afgesloten kan worden met jouw inhuldiging (inauguratie) tot branche erkende meesterslager.   

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan de intake. En pas na de officiële registratie krijg je te maken met de totale kosten van € 5000. Wanneer je de proef met goed gevolg aflegt ontvang je van de Sovvb een subsidie van € 1250. Als werknemer ontvang je € 2500 subsidie.
 

Meer informatie vind je op: https://www.branche-erkende-meesterslagers.nl/home. Je kunt ook bellen met: 070-070 3906365.

 

 

 

Terug naar boven