Info delicatessen consument
Deli
Het woord delicatessen wordt tegenwoordig in ons land vaak gekoppeld aan zaak. Delicatessenzaak dus. Een plaats waar je terecht kunt voor exclusieve, ongebruikelijke of in het buitenland bereide voedingsmiddelen. De eerste winkels op dat gebied ontstonden al in de 18e eeuw in Duitsland en waaiden vandaar over naar onder andere de Verenigde Staten. Tegenwoordig spreken we ook van een ‘deli’ en deze zaken in vrijwel alle landen. Heel vaak in combinatie met een groot assortiment wijnen. Regelmatig zie je ook dat dergelijke zaken voor etnische groepen zijn opgericht. Denk maar eens aan Turkse, Italiaanse en Spaanse speciaalzaken.
Waren delicatessen een vroeger een waar begrip tegenwoordig zijn ze veel meer bij de consument aangekomen en vaak verkrijgbaar in andere voedingswinkels dan alleen de speciaalzaken.
De consument beschouwt ‘delicatesse’ als voedsel dat men bijzonder aantrekkelijk en smakelijk vindt. Het staat niet op het dagelijkse menu maar is vanwege de zweem van exclusiviteit een extraatje. Niet alleen bij het gewone menu maar ook bij exclusieve etentjes, party’s en andere feestelijke bijeenkomsten.
Toch zie je in deze artikelengroep veel verschillende want zeker niet alle artikelen worden alleen maar gewaardeerd om de smaak. Vaak kennen ze ook een basis van exclusiviteit die daarom toch op tafel worden gezet. Denk hierbij aan kaviaar, haaienvinnensoep en bepaalde soorten paddenstoelen, truffels en kaassoorten als blauwschimmelkaas. Producten die zker niet bij iedereen scoren.
Delicatessen die vaak wel alom worden gewaardeerd zijn oesters, vlees van kreeften en slakken.
De producten zijn vaak ook eng verbonden aan een bepaalde cultuur. Denk maar eens aan het eten van ‘hond’ in Thailand, het eten van delen van de kogelvis in Japan, gefrituurde insecten in Afrika en wat dacht je van haring in ons eigen land.
Er zijn ook delicatessen die door de meeste consumenten absoluut niet gewaardeerd worden zoals de Aziatische ‘Doerian’ een vrucht die ruikt naar rotte eieren. Deze producten worden vaak ervaren als bedorven.