Oude slagershobby’s; beelden van rundvet
Foto: De Zwerver. Gerhard Kwak. Int. kampioen Slavakto 1973.
Vroeger maakten veel slagers en slagersvrouwen van verschillende onderdelen van het vak een soort reclamemiddel. Een hobby, beter gezegd een kunst, die ze gebruikten om hun slagerij aan te prijzen. Zo konden ze laten zien dat ze meer dan uitstekende vaklui waren. Het waren hobby’s die je tegenwoordig vrijwel niet meer tegenkomt. Ze zijn niet meer in, omdat we PR tegenwoordig heel anders benaderen en omdat deze activiteiten veel te veel tijd en dus geld kosten. Misschien ben jij ook wel een slager-kunstenaar.
De belangrijkste hobby was het maken van sierstukken. Vers vlees versierd met spek. In repen, kartelrandjes en bloemen. Verder kenden we het stippelwerk, het vet boetseren, palletwerken, aspictaarten en sjablonen.
Vetbeelden
Het was vroeger heel gebruikelijk om beelden te boetseren van rundvet. De beelden werden gebruikt om de etalages aan te kleden. Veel foto’s zijn daarvan niet bewaard gebleven. Een fenomeen op het gebied van vetbeelden was het reuze hert van Jos Hugense uit Domburg. Ook een befaamd beeld van hem was het standbeeld van Michiel Adriaanszoon de Ruyter uit Vlissingen. Het werd later in brons gegoten en aangeboden aan onze marine. Het beeld vaart sinds 1954 mee op de Kruisers De Ruyter.
Vetbeelden waren pure staaltjes van vakmanschap. Gemaakt na tientallen soms wel honderden uren werk. Maar daar werd niet naar gekeken. Uren telden niet. Ook waren de beelden niet echt goedkoop want vet was in het begin van de vorige eeuw een veel gevraagd artikel en kostte meer dan een paar cent. Momenteel komt het beeldhouwen met vet bijna niet meer voor. De kennis ontbreekt vaak en het is tijdrovend. Daarnaast heeft het nauwelijks nog commerciële waarde.
Toch kun je er tegenwoordig wel wat mee. Een leuk voorbeeld van het maken van vetproducten is het gieten van gesmolten vet vermengd met vogelzaad in, via het internet, verkrijgbare gietvormen. Je krijgt op die manier leuke vetbeeldjes die je in de winter uit kunt delen aan de klanten. Zij kunnen ze dan gebruiken om buiten vogels te voeren. Een leuke PR stunt die zeker wordt gewaardeerd. Vet kost tegenwoordig vrijwel geen cent dus het doet je geen pijn.
Meer weten over vetbeelden? Lees dit hoofdstuk verder in het boek ‘Creatief Verkopen’ door Gerhard Kwak.
creatiefverkopen.nl