28-augustus-2017 | Door: Kiki Stender
Waarom zijn wortels oranje?

Waarom zijn wortels oranje?

Dit lijkt op een vraag voor de categorie; “waarom zijn de bananen krom?” Voor de vraag waarom wortels oranje zijn, kan je beter het antwoord zoeken in de geschiedenis.

Frederik Hendrik, de zoon van Willem van Oranje en zijn vrouw Amelia van Solms besloten dat het geweldige PR zou zijn als Nederland in een permanente oranjegekte zou verkeren. Ze besloten de kleur oranje te gaan promoten.

Promotie

De koninklijke familie kende in de zeventiende eeuw nog geen vuvuzela’s of wuppies, maar dat hield ze niet tegen. Niet alleen lieten alle vier hun dochters een kasteel bouwen met namen als Oranjewoud, ze schilderden de gebouwen ook nog eens compleet oranje. Daarnaast lieten ze in al hun paleistuinen sinaasappelboompjes planten. En als de gelegenheid om een cadeautje vroeg, moest dat uiteraard een oranje cadeau worden, zoals marmelade of oranjelikeur. De familie van Oranje kleurde de Nederlanden oranje en de Nederlandse bevolking deed vrolijk mee met deze trend.

Oranje wortels

Voor de gewone Nederlander waren sinaasappels in die tijd vrij prijzig, maar daar werd al snel iets op bedacht. Nederland was namelijk wereldwijd de grootste verbouwer van wortels. De wortelboeren besloten om alleen nog maar oranje wortels te gaan verbouwen. Dat oranje wortels ook nog beter smaakten en in tegenstelling tot de paarse niet voor vlekken zorgden was natuurlijk ook mooi meegenomen.

De andere kleuren wortels werden steeds schaarser en de oranje wortel domineerde de groentemarkt. De oranje wortel werd een wereldwijd promotie-instrument door de Nederlandse handelsgeest.

www.froot.nl

Foto: © Bowen Clausen Photography/Shutterstock.com

Probeer een van onderstaande recepten!

Exotische wortelsalade

Ingrediënten

Bospeen, rozijnen, sinaasappelen, kokos, Biograde, zure room en pompoenpitten

Wortelstamp met hachee

Ingrediënten

Wortels, aardappelen, uien, hacheevlees, bouillon en verschillende kruiden.

Runderstoofpot met winterwortel

Ingrediënten

runderstoofvlees, uien, winterwortels, knolselderij, vleesbouillon en verschillende kruiden.

Terug naar boven