23-oktober-2023 |
Retailers en politici verenigd: 0% btw op groenten en fruit

Retailers en politici verenigd: 0% btw op groenten en fruit

Stel je een Nederland voor waar je kunt genieten van je fruitsalade of groentemix, niet alleen omdat het gezond is, maar ook omdat het financieel aantrekkelijker wordt gemaakt. De beweging om dit toekomstbeeld te realiseren heeft een mijlpaal bereikt!

Op de recente Nationale Groente- en Fruitdag, tijdens de bruisende Dutch Food Week, bundelden verschillende belangrijke spelers in de voedselketen hun krachten. Supermarktgiganten zoals Aldi, Dirk, PLUS en Ekoplaza, vergezeld door organisaties uit de gezondheidszorg, voedingsexperts, academici, en zelfs kinderrechtenactivisten, hebben plechtig het 'Maatschappelijk akkoord 0% btw op groenten en fruit' ondertekend. En wat nog mooier is: deze beweging heeft de volledige steun van meerdere politieke facties.

Btw op groenten en fruit elimineren

Deze partijen pleiten bij de overheid om de btw op groenten en fruit tegen 2025 volledig te elimineren. Hierdoor wordt gezond eten toegankelijker en betaalbaarder, wat ten goede komt aan iedere Nederlander. En ja, de supermarkten hebben beloofd dat de besparingen direct naar de consument gaan - verwacht wordt dat de groente- en fruitrekening met zo'n 9% daalt!

De initiatiefnemers, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) en GroentenFruit Huis, zijn vastberaden. Tom Oostrom van AVGG benadrukt de urgentie van deze maatregel: "We hebben dit nodig om een gezondere generatie in 2040 te waarborgen." Cathy van Beek van GroentenFruithuis voegt toe dat in het post-coronatijdperk de vraag naar gezonde voeding is toegenomen, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Politieke ondersteuning

Politiek gezien is er ook momentum. Verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Eva van Esch van de Partij voor de Dieren, zijn medeondertekenaars en zetten zich in voor een snelle implementatie van dit nul-btw-tarief.

Deze beweging is meer dan alleen een verandering in de belastingcode. Het is een stap in de richting van een gezondere, meer welvarende toekomst voor ons allemaal. Dus de volgende keer dat je een hap neemt van je appel of wortel, bedenk dan dat er een heel land achter je staat, je aanmoedigt om gezondere keuzes te maken!

Bekijk het akkoord
Groentenfruithuis.nl

Terug naar boven