11-juni-2024 |
Bloemkool blijft populaire groente in Nederland

Bloemkool blijft populaire groente in Nederland

Bloemkool is één van de meest geliefde groenten in Nederland, met een jaarlijkse consumptie van 3,2 kilo per persoon. Noord-Holland is het epicentrum van de teelt, waarbij de meeste bloemkool voor de binnenlandse markt bestemd is. Ter vergelijking: een Brit eet 2,4 kilo, een Pool 1,6 kilo, en een Duitser 1,5 kilo per persoon. Deze cijfers zijn afkomstig uit de nieuwe factsheet ‘Bloemkool in Beeld’ van GroentenFruit Huis.

In 2023 daalde de totale Nederlandse consumptie van bloemkool door een kleiner aanbod uit Spanje en Frankrijk. Ondanks deze dip was er in de vijf jaar daarvoor een jaarlijkse groei te zien. De Nederlandse oogst viel in 2023 met 53 miljoen kilo juist wat groter uit dan het jaar ervoor. In de periode van juni tot oktober, wanneer Nederlandse bloemkool volop beschikbaar is, steeg de verkoop met bijna 10 procent. Echter, in het eerste en vierde kwartaal daalde de aankoop met ongeveer 45 procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Invloed van Buitenlandse oogsten

De afname in consumptie is mede te wijten aan de kleinere oogsten in Spanje en Frankrijk. Dit beïnvloedde de beschikbaarheid op de Nederlandse markt. Ondanks deze buitenlandse schommelingen, blijft de Nederlandse teelt een belangrijke rol spelen in de markt, met een duidelijke piek in de zomermaanden. Voor meer details en cijfers, raadpleeg de factsheet "Bloemkool in Beeld".

Bekijk de factsheet
Groentenfruithuis.nl

Terug naar boven