12-juli-2024 |
Peulvruchten: Voordelige en Duurzame Vleesvervangers

Peulvruchten: Voordelige en Duurzame Vleesvervangers

67% van de Nederlanders ziet peulvruchten zoals bruine bonen, linzen of kidneybonen nog niet als geschikte vleesvervanger, blijkt uit het Nationale Bonenonderzoek van HAK. Een gezin kan honderden euro’s per jaar besparen door vlees wekelijks te vervangen door bonen. Deze keuze is goed voor de portemonnee en het klimaat, omdat bonen minder CO2 uitstoten.

Veel Nederlanders weten echter niet hoe ze bonen lekker kunnen klaarmaken. Een derde van de consumenten geeft aan niet te weten welke gerechten ze kunnen maken met peulvruchten. Dit vormt een drempel om vaker bonen te eten. Peulvruchten zijn een bron van plantaardige eiwitten en vervangen vlees levert meer vezels en minder verzadigd vet op. Ze verlagen ook het LDL-cholesterol. De Gezondheidsraad stelt dat Nederlanders voldoende eiwitten binnenkrijgen en zich geen zorgen hoeven te maken over een tekort.

Besparing in euro’s en CO2

HAK ontwikkelde de ‘Boonus-calculator’ om besparingen te tonen. Een gezin dat twee keer per week kipfilet vervangt door kikkererwten, bespaart jaarlijks € 476,32. HAK hoopt dat de calculator consumenten motiveert vaker voor peulvruchten te kiezen. Bonen hebben een lagere uitstoot dan vlees en dragen bij aan een gezonde bodem en biodiversiteit. Peulvruchten hebben weinig water en kunstmest nodig.

De Gezondheidsraad adviseert een dieet dat voor 60% plantaardig en 40% dierlijk is. Momenteel is die verhouding omgekeerd: 57% van de eiwitten komt nu uit dierlijke voedingsmiddelen. Nicole Freid, algemeen directeur bij HAK, zegt: “Als we willen dat consumenten meer plantaardig gaan eten, moeten we peulvruchten een beter podium geven. Iedereen zou moeten weten dat peulvruchten smakelijk zijn, goed voor de gezondheid en het milieu, en dat je er geld mee kunt besparen.”

Bron: HAK

Terug naar boven