Garneren met vleeswaren
"Het oog wil ook wat," is een algemeen bekende uitspraak. Dat geldt zeker voor eten. Alles moet er lekker uitzien. Om dat te bereiken wordt het eten niet alleen goed bereid, maar ook versierd. Gegarneerd om het juiste woord te gebruiken. Om leuk te garneren is eigenlijk alles geschikt wat eetbaar is en wat past bij de te serveren gerechten. Zo moet je dus geen zoete appel als garnering gebruiken op een schotel zure haring. Om maar eens een gek voorbeeld te gebruiken. Veel van die combinaties worden wel bepaald door de eigen smaak en dat maakt garneren juist tot een uitdaging. Experimenteer en eet smakelijk.
Leg de plakjes altijd neer in de volgorde van afsnijden. Dan ontstaat regelmaat. Niet zoals op deze foto dus.
Dikker gesneden plakjes worst laten zich gemakkelijk vouwen. Druk ze niet aan, dan blijft de gevouwen kant mooi bol staan.
Twee keer dubbelvouwen geeft een mooie toef. Mooi om te zien en een goede basis voor een worstbloem.
Een zelfde toef kun je ook los serveren als borrelhapje. Geef er kleur aan met wat groen. Steek de plak vast met een prikkertje.
Losse plakjes kun je gewoon over elkaar heen leggen. Dat ziet er mooi uit. Bedenk wel dat de vleeswaren die over elkaar worden neergelegd na enige tijd naar elkaar gaan smaken.
De dubbelgeslagen plakken kun je heel eenvoudig in de rondte leggen waardoor al snel een mooie bloem ontstaat wanneer je groen als decoratie gebruikt.
Rolletjes zijn op iedere plaats op de schotel te gebruiken. Ze worden meestal gerold van vleeswaren omdat deze door hun structuur na het koken of bakken snel in elkaar zakken.
Rauwe ham en spek geven een prachtig decoratieve rol die het over de hele schotel goed doet.
Een hoorntjesboeket maak je door de hoorntjes rechtstandig te plaatsen in een kommetje, een uitgeholde halve paprika of een halve sinaasappel.
Bepaalde worstsoorten als snij-, boterhamworst en salami kun je prima vouwen. De plak blijft in model wanneer je de punt met een mesje plat drukt.
Je maakt heel gemakkelijk een salamibloem door tot puntjes gerolde plakjes salami in de rondte te leggen op een bedje van verse sla.
Hoorntjes zijn eenvoudig te rollen. Je kunt ze gebruiken voor een bloem zoals hiernaast of vullen.
Je kunt worstplakjes ook golvend neerleggen door de randen naar binnen of buiten te draaien. Dat geeft heel mooie effecten.
Worstsoorten als gekruide salami en bepaalde vleeswaren hebben een kruidenrand of zijn bedekt met een eetbare schimmelrand. Dat geeft een mooie decoratieve randversiering
Door plakken salami golvend op te vouwen en samen te voegen maak je een mooi salami-bloemetje.
Door meerdere bloemen in een lage kom te zetten ontstaat al snel een grote bloem die je prima kunt gebruiken als hoofd van een schotel.
Een simpel plukje peterselie maakt het net even mooier.
Leg dubbel geslagen plakjes eens in een bloemenrondje. Zorg er wel voor dat de plakjes niet te dun zijn gesneden.
Vaak zijn enkele hoorntjes met een kruidenrand al een heel aardige decoratie.
Zigzag gesneden plakjes boterhamworst vastgezet met een versierd prikkertje en opgesteld in een bloemvorm.
Door plakjes rauwe ham of bacon dubbel te vouwen en in wezen niet al te netjes rond te leggen ontstaat bovenstaande speelse baconbloem.
Neem verschillend gekleurde worstsoorten en vouw die bij elkaar dan krijg je de mooiste effecten.
Plakjes droge worst kun je over elkaar heen leggen als een bloem. Middenin een plakje kerstomaat en steeltjes van geblancheerd preiblad.
Kaas is een uitstekend omhulsel voor allerlei soorten vleeswaren. De kaas is namelijk wat steviger en laat zich gemakkelijk rollen. Kijk wel of de smaken van worst en kaas goed combineren.
Met een grote ijsschep maak je de mooiste saladebollen die met een toefje groen meteen al smakelijk ogen. Alleen stevige salades lenen zich hiervoor.
Je kunt ook bakvormen gebruiken om een strakke vorm aan je salade te geven. Decoreer de bovenkant mooi af.
Eetbare bakjes doen het altijd goed om een salade net even anders te presenteren. Ze zijn er in alle mogelijke vormen en maten.
Verschillende figuurstekertjes geven de mooiste motiefjes om figuurtjes uit worst te steken. Gebruik de zachtere worst-soorten. Vleeswaren zijn vaak te stug om mooi uit te kunnen steken
Een stuk meloen is uitstekend geschikt om te gebruiken als spiesjesschaal. Gebruik bij voorkeur spiesjes van fruit of combineer stukjes meloen met bijpassende vleeswaren.
Vaak zie je aan het eind van een schotel een grote versiering die 'de kop' wordt genoemd. Het is de kroon op het werk. Gebruik daarvoor een meloen waar je aan de onderkant een plakje afsnijdt zodat deze blijft staan.
De hier getoond ham met meloenspiesen zijn maar een enkel voorbeeld van de tientallen mogelijkheden die er zijn om vlees en fruit te combineren. Deze spiesen zijn heel geschikt om op een meloen te plaatsen.
Op de kop van een schotel kun je bijpassende (natte) lekkernijen heel goed in een schaaltje of glas presenteren. Dan krijg je geen smaak- vermenging of lekvocht op de schotel.
Sla een brede plak rauwe ham dubbel en rol hem losjes op. Trek daarna de randen voorzichtig uit elkaar terwijl je de onderkant vasthoudt. Met bovenstaand resultaat.
Een plak rauwe ham die iets dikker is gesneden dan normaal rol je heel gemakkelijk op tot bijgaande bloem.
Ham en meloen vormen een smakelijke combinatie. Rol de plak ham op en steek er dunne plakjes meloen tussen. Prachtig.
Gebraden vlees met een wat donkerder rand kun je oprollen tot een mooie vleesroos. Meerdere rozen bij elkaar geven dan al snel een prachtig, eetbaar, boeket.
Door plakjes roggebrood te combineren met kaas (crèmes), worst of salade maak je de mooiste spiesjes en dominootjes die het goed doen als garnering.
Een toef gespoten paté. Wanneer de paté te stug is om te spuiten dan kun je er iets roomboter doorheen mengen.
Plaats een aantal gevouwen plakjes vleeswaar eens in een klein bakje met een rand sla. Een prachtige manier om ze te presenteren.