12-mei-2021 | Door: Kiki Stender
Tweede golf zorgt voor enorme stijging aantal bakkers

Tweede golf zorgt voor enorme stijging aantal bakkers

Wat Nederlanders doen tijdens een lockdown? Bakken! Dat bleek al uit de enorme vraag naar meel, gist en broodbakmachines. In 2021 waagden een heleboel Nederlanders zelfs de sprong naar professioneel bakker. Uit cijfers van BoldData blijkt dat dit jaar maar liefst 185 Nederlanders zich inschreven bij de KvK als ‘brood- en banketbakker’. Bijna al deze nieuwe bakkers (83%) bestieren hun bakkerij vanuit huis. 

We bakken wat af tijdens de lockdown. In de eerste lockdown steeg het aantal zoekopdrachten naar broodbakmachines met meer dan 400%. Tijdens de tweede golf lijkt het erop dat veel van deze hobby-bakkers de volgende stap zetten met een eigen bakkersbedrijf. Dit jaar zijn er maar liefst 185 nieuwe brood- en banketbakkers bijgekomen, het totaal komt nu op 3.190. Een stijging van 6%. Ter vergelijking: dit is meer dan de afgelopen vier jaar bij elkaar. Van 2017 tot 2020 kwamen er 150 nieuwe brood- en banketbakkers bij. 

Van hobby naar beroep

Deze enorme stijging heeft volgens Daan Wolff van BoldData alles te maken met de coronacrisis. “Een stijging in een traditionele branche in zo’n korte periode komt normaal niet voor. Het lijkt erop83 dat door de lockdown veel Nederlanders van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Als we inzoomen op het soort bedrijfjes zien we onder de nieuwe bakkers veel taartenmakers. Ook vegan en glutenvrij bakken is populair.”

bolddata.nl

Terug naar boven