
NBC: Vezelrijke kansen voor brood
Nederlanders eten nog altijd te weinig vezels. Juist brood biedt volop kansen om daar iets aan te doen. De bakkerijsector wordt via de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) aangespoord tot actie, en er liggen volop mogelijkheden.
Meer volkoren in bruinbrood
De bakkerijsector werkt al aan gezonder bakkerszout, maar ook suiker, verzadigd vet en vezel vragen aandacht. Voor bruinbrood is er al het advies om minstens 50% volkorenmeel te gebruiken. Ongeveer driekwart van het industrieel gebakken bruinbrood voldoet daaraan. Toch blijft het vaak steken in trede 3 van de NAPV. Om in de hoogste trede te komen, moet het brood minimaal 5,2 gram vezels per 100 gram bevatten. Een verhoging naar 75% of 80% volkorenmeel kan helpen. “Meer volkoren in de receptuur,” aldus de Kansenkaart. Uit onderzoek blijkt dat consumenten het verschil niet proeven.
Witbrood met een plus
Hoewel witbrood geen NAPV-richtlijn kent, kan ook hier volkorenmeel worden toegevoegd. Zolang het karakter van het brood behouden blijft, is dit een eenvoudige manier om de vezelinname te verhogen. De huidige wetgeving laat dit toe.
Bierbostel terug in het deeg
Bierbostel, een restproduct van het bierbrouwen, is herontdekt door bakkers. Waar het eerder in desem werd gebruikt, keert het nu terug als ingrediënt. Het levert eiwitten, vezels, smaak en malsheid. En het is plantaardig.