Borrelhapjes - gevogelte
Evenals vleeswaren en andere vleessoorten biedt gevogelte tal van mogelijkheden om lekker te smullen, tussendoor of bij een goed glas wijn of een glas bier. 'Vers-inspiratie' geeft hier een aantal voorbeelden die je met een beetje fantasie gemakkelijk zelf kunt aanvullen.
Baliballetjes
Van kipdijvlees wordt gehakt gedraaid dat wordt gekruid met Indische kruiden en pindasaus. Aan het deeg wordt gegaarde bami toegevoegd. Daarna worden de balletjes gebakken in de oven. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Gezien bij: Poelier Wolbert en dochters in De Lutte
Kipfrieten
Magere kipfilet en gemalen kippenvellen worden samen vermengd met als smaakmaker kippenbouillon. Het deeg wordt in kunststof darmen geperst en vervolgens gegaard. Na het garen wordt de worst in friet-dikke repen gesneden die meteen gefrituurd worden. Heerlijk als snack.
Gezien bij: Slagerij Kempenaar in Oosterhesselen
Kipfilet taartjes
Iets dikkere plakken kipfilet met tuinkruiden worden aan beide kanten besmeerd, behalve de boven- en onderkant, met gekruide chocolade puur en 8 hoog gestapeld. Na het opstijven in de koelkast worden ze in puntjes gesneden en vastgeprikt met een prikkertje waaraan een bosbes.
Gezien op: Chocexperience
Kippenlevertjes met ontbijtspek
Kook de kippenlevertjes altijd voor. Die moeten namelijk goed gaar zijn. Wikkel er mager gezouten (ontbijt)spek of katenspek om heen en bak ze snel totdat het spek lekker knapperig is. Je hoeft de levertjes niet te zouten, het spek levert zout genoeg.
Mosterd dille spiesjes
Langwerpige stukjes kipfilet worden gemarineerd in een zachte mosterd-dille marinade en daarna aan een minispiesje geregen. Het spiesje wordt omwikkeld met een dun plakje ontbijtspek en vervolgens in de oven op roosters gegaard. Een prima snackje dat zowel koud als warm gegeten kan worden.
Gezien bij: Poelier Wolbert en dochters in De Lutte
Gerookte kipvleugeltjes
De kipvleugeltjes worden licht gezouten en gekruid. Vervolgens worden ze op roosters gerookt. Dat mag niet te lang gebeuren omdat anders de rooksmaak de zachte kippensmaak overheerst. Na het roken worden de vleugeltjes in de oven gegaard. Zowel warm als koud een prima snack.
Gezien bij: Poelier Wolbert en dochters in De Lutte
Kibo's
Deze kipsnacks worden gemaakt van het dijvlees van de kip waaruit het bot is verwijderd. Het vlees wordt een aantal uren gemarineerd in honingwhisky-saus en daarna omwikkeld met gerookte en gezouten bacon. Vervolgens wordt de snack langzaam gegaard. Het resultaat is een pittige beet met een zacht zoete nasmaak.
Gezien bij: Slagerij Buurman in Twello
Kipvinkjes
Mooi zachte en pittig gemarineerde kipfilet wordt omwikkeld met een plakje licht gerookt ontbijtspek. Vervolgens wordt een prikkertje gebruikt om het plakje vast te zetten waarna het minivinkje wordt gefrituurd. Thuis is het vinkje zowel koud als warm te eten.
Gezien bij: Keurslager Muilwijk in Ameide
Kipamuse
Krokant getoast plakje witbrood zonder korst bedekt met een dunne plak gegrilde kipfilet, geroosterde pijnboompitjes, een reepje zontomaat en een zachte saus naar keuze.
Gezien bij: Lunch- en borrelcafe Qwibus in Amersfoort
Mini satétjes
De blokjes kipfilet worden gemarineerd in satémarinade die even in moet trekken. Vervolgens worden de blokjes aan minipennetjes geregen en in de oven op roosters gegaard. Ze zijn na afkoeling uitstekend rauw te eten, maar het zijn eveneens prima kindermini's voor op de barbecue.
Gezien bij: Poelier Wolbert en dochters in De Lutte
Hartige kipballetjes
Kleine stevig met paprika en pepertjes gekruide balletjes kipgehakt worden gebraden. Na het afkoelen worden ze samen met een blokje rauwe paprika op een schijfje bruinbrood met komkommer gestoken. Als extraatje worden de balletjes bestrooid met kokos.
Kipkrokant
Neem kipfileetjes en snijd die in niet al te grote blokjes. Wrijf ze in met zout en peper en haal ze eerst door bloem, daarna door losgeklopt ei en tot slot door cornflakes. Druk die stevig vast en bak de blokjes op een niet al te hoog vuur gaar. Je kunt zowel warm als koud serveren.
Kippeling
De kipvariant van de bekende kibbeling die van kabeljauw wordt gemaakt. De kippeling wordt gemaakt van mals en zacht dijvlees van de kip. Het vlees wordt in blokjes van 2 - 3 cm gesneden, gemarineerd, daarna afgepaneerd en vervolgens gefrituurd ( 3-4 minuten op 175°C) of gegrild in een oven ( 12 - 14 minuten op 175°C). Kippeling moet goed gegaard worden en is warm op z'n lekkerst.
Castellokip
Snijd kleine blokjes kaas van een wat pittiger soort en omwikkel deze met een plakje dun gesneden kipfilet. Steek het plakje vast op de kaas met een cocktailprikker waaraan al een klein stukje zontomaat is geprikt.
Gezien op: Lekker simpel
Kipspekhapje
Maak een marinade van honing, citroensap en wat grove mosterd. Smeer die over een reepje verse kipfilet waar een dunne plak ontbijtspek omheen is gewikkeld. Na enig intrekken van de marinade bak je de reepjes in de koekenpan of op de barbecue gaar. Net voor het einde smeer je het reepje nog een keer in voor wat extra smaak.
Gevuld ei
Gevulde eieren zijn gemakkelijk te maken. Maak voor de afwisseling eens een gevuld ei waarbij je aan de eidooier niet alleen mayonaise toevoegt maar ook wat snippertjes ham, chorizo of andere pittige worst. Ook is het mogelijk om het ei te decoreren met een klein rolletje rauwe ham of rookvlees.
Paasei
Snijd het dopje van een ei af. Haal de vulling eruit en maak deze aan met mayonaise. Spuit de vulling trug en steek er een snaveltje, van wortel gesneden, in en twee kleine kappertjes. Plaats het kapje weer terug.
Eierschaal
Hak rauwe eieren middendoor en vul ze met een mengsel van geklutst ei, hamblokjes en peterslei. Bak ze daarna in de oven. Kort voor het einde bestrooien met geraspte kaas.
Kipkluifjes
Kies een pittige marinade en smeer de kluifjes goed in. Je kunt ze grillen in de oven of op de barbecue en ze zijn uitstekend koud of warm te serveren.