Borrelhapjes - warm
Met vlees kun je veel meer doen dan een blokje ham meebakken in de nasi of het draaien van een reepje augurk in een plak boterhamworst. Op deze pagina laat 'Vers-inspiratie' een hele ris mogelijkheden zien. Je kunt de verschillende hapjes zelf gemakkelijk maken. Op deze pagina staan voorbeelden genoeg. Ook kun je bij jouw slager een schotel hapjes bestellen. Veelal is er in de slagerij een boek aanwezig met foto's om te laten zien wat ze in huis hebben.
Warme hapjes
Minigehaktballetjes
Natuurlijk kun je de gehaktballetjes zelf maken, maar de slager heeft ze meestal wel kant-en-klaar in de toonbank. Serveer ze koud of warm met een ruime variatie aan verschillende sauzen.
Sesamballetjes
Kruid mager gehakt met zout, kerriepoeder en wat geraspte gember. Maak er kleine balletjes van die je door sesam- of maanzaad rolt. Frituur deze balletjes in de hete olie (190°C) tot ze gaar zijn. Warm serveren.
Rookworstspiesje
Op de foto heeft de slager kleine éénpersoons rookworstjes aan een spiesje gestoken na het opwarmen. Maar je kunt ook zelf kleine stukjes rookworst die overblijven van de warme maaltijd aan een prikkertje steken en om 's avonds bij de borrel van te genieten.
Knaks met een jasje
Omwikkel de borrelworstjes met mager ontbijtspek, bacon of katenspek. Gebruik liever geen rauwe ham. Wanneer je die namelijk bakt dan wordt het hapje vaak veel te zout.
Balkenbrij met scampi's
De balkenbrij en de met cayennepeper bestrooide scampi's worden in een plak gerookt spek gerold en op een prikker gestoken. Laat de torentjes vervolgens, ongeveer 10 min. afbakken in de oven op 180°C.
Kerrieballetjes
Kerrieballetjes maak je van rund- of lamsgehakt. Het is maar wat je smaak is. Het gehakt wordt gekruid met kerriekruiden en wordt gerold door sesamzaadjes. Even afbakken of frituren.
Bitterballen
Hollandser kan het niet. Met deze kleine gefrituurde vleesragoutballetjes heb je altijd succes. Serveer ze met mosterd.
Vleesbonbon
Voor deze wel heel aparte lekkernij wordt sappig gehakt gekruid met cayennepeper en tot kleine balletjes gerold die na het braden worden gedoopt in chocolade.
Gezien bij:
slagerij Beerens in Eindhoven
Bitterballen van stoof
Een wat grotere bitterbal die is gevuld met zacht stoofvlees. Het stoofvlees is gegaard in een jus met Vadouvan, een kruiden-melange uit het land van de Tamil Nadu aan de oostkust van India. De kruiden zorgen voor de verrassende smaak van deze lekkernij.
Gezien bij: restaurant Kaatsheuvel
Grilbilly's
De snackplakjes worden gesneden van gewone grilworsten en ingesmeerd met een speciale kruidenpasta, de smaak daarvan wordt bepaald door de maker, en gegrild. Een pittige snack.
Gezien bij:
Keurslager Pots in Hengelo (Ov)
Grilstengels
Voor deze lekkere snaaier heb je niets anders nodig dan gewone grilworsten. Na het grillen wordt de darm verwijderd en worden de worsten in de lengte in vieren gedeeld waardoor je dus drie-kantige staven krijgt. Deze worden eventueel ingesmeerd met een speciale kruidenpasta en gegrild.
Balkenbrijspiesjes
Balkenbrij is tegenwoordig een echte delicatesse. Deze variant laat zien dat balkenbrij ook prima geschikt is als snackje. Even bakken in de koekenpan of op aluminiumfolie op de barbecue en het is smullen geblazen. Combineer balkenbrij eens met stroop of honing.
Gezien bij: Keurslager Lautenschutz in Apeldoorn
Braziliaanse kipkroketten
Deze coxinha de Galinha zijn een begrip in Brazilië en worden geserveerd met pittige chilisaus. Ze bestaan uit een kipsalade die door een paneer worden gerold, diepgevroren en daarna gefrituurd.
Kibe
Een populaire Braziliaanse snack van oorsprong afkomstig uit Libanon. Het is een gefrituurde kroket gemaakt van rundvlees en bulgur (tarwe). Op smaak gebracht met ui, kaneel, munt en veel knoflook.
Bacon met paling
Kleine stukjes paling worden omwikkeld met gerookte bacon en vervolgens in de oven of in de frituur gebakken.
Baconmossel
Voor deze lekkernij worden gekookte mosselen gebruikt. Ze worden omwikkeld met Zeeuws spek of gerookte bacon en heel even krokant gefrituurd.
Rookworstpluim
Kleine rookworstjes worden gerookt en gegaard en vervolgens in stukjes gesneden. Deze stukjes worden op de kop kruislings ingesneden waarna ze kort worden gefrituurd. Het deeg krult naar buiten en vormt zo de pluim. Heerlijk koud te eten, maar opwarmen in de oven of magnetron kan ook.
Spekroosjes
Neem een iets dikker gesneden plakje ontbijt-, of katenspek of gebruik een flinterdun vers speklapje dat je kruidt. Oprollen en krokant bakken in de frituur. Op een satépen steken en omkleden met takjes basilicum.
Gezien bij: Vrijenhoek in Rijswijk
Mici
Deze Roemeense lekkernij is een traditioneel gerecht dat gemaakt wordt van gehakt dat afkomstig is van rund, varken en lam. Het vlees wordt pittig gekruid en tot rolletjes gedraaid Mici is een heel populair recept voor op de barbecue en wordt meestal geserveerd met mosterd en brood. Als hapje kun je ze snel in de koekenpan bereiden.
Vleesspies
Neem dunne malse plakjes rundvlees, bij voorkeur van de rosbief- of biefstukdelen, en wikkel daarin wat verse reepjes groenten als paprika. Gril ze kort en stevig boven een hete barbecue en serveer ze lekker warm.
Knakworstbolletjes
Van doorregen varkensvlees wordt eerst een farce* gecutterd waarna kruiden als witte peper, foelie, kardemom, gember en zout worden toegevoegd. Tijdens het omhullen van het deeg met collageen* wordt de worst machinaal tot kleine bolletjes gevormd, gerookt en geweld in water van 80°C. De bolletjes worden warm opgediend met mosterd of een andere pittige dipsaus.
Rookworst met kaas
Een rookworst wordt in de lengte open gesneden en gevuld met plakken zachte kaas. Daarna wordt er ontbijtspek omheen gedraaid en de worst in de oven gegrild.
Gezien bij: slagerij van Alphen in Leende
Rookworstspinnetje
Een voorgegaarde rookworst of knakworst wordt in hapklare stukjes gesneden en doorboord met enkele stengels spaghetti. Daarna gaan de stukjes worst in warm water, het mag niet koken, en worden zo opgewarmd waarbij tegelijkertijd de spaghetti zacht en eetbaar wordt.
Mini burgertjes
Op de zelfde manier waarop je een gewone hamburger maakt kun je een mini samenstellen. Het is een feestelijk hapje dat gemakkelijk te maken is wanneer je alle ingrediënten in huis hebt. Het bakken van de miniburgertjes is in een oogwenk gepiept.
Chipolata in bacon
Dit hapje is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland en wordt daar 'kilted sausage' genoemd. Een heel klein varkenssaucijsje 'in kilt' anders gezegd een losjes aangekleed worstje. In dit geval met een plakje rookspek.
Crispisnack
Snijd gebraden gehaktballetjes half door en plaats ze op een schoteltje dat je bedekt met een pittige saus. Steek op de balletjes een dun schijfje augurk en een pittig chipje.
Snijworstspiesje
Kleine wat dunnere plakjes niet al te harde droge worst of snijworst worden tussen twee plakjes omelet aan een prikkertje gestoken en warm geserveerd.
Leverspiesjes
Lever is echt iets voor de liefhebber. Deze spiesjes zijn gemaakt van gekruide verse varkenslever die goed is gegaard en vervolgens aan een satépen is gestoken.
Vruchtenspek
Een flinterdun varkens-schnitzeltje wordt belegd met ananas en snippers paprika en vervolgens opgerold. Tot slot wordt om het rolletje een plakje bacon gewikkeld waarna de rol wordt gebakken en in plakjes gesneden.
Bloedworsthapje
Dunne plakjes bloedworst worden snel gebakken en belegd met een klein schijfje varkensfilet, gesneden ham of een andere bijpassende vleeswaar. Warme serveren.
Spekrolletjes
Plakjes ontbijtspek worde losjes opgerold en vervolgens aan een prikkertje gestoken. Daarna worden ze snel en kort gefrituurd tot ze mooi knapperig zijn.
Eirolletjes
Geklopt en gekruid ei wordt als een dunne pannenkoek gebakken en daarna in repen gesneden met de breedte van vers ontbijt- of Zeeuwsspek. Vervolgens worden beide ingrediënten opgerold.