01-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen

De begrippen kruiden en specerijen worden vaak door elkaar gebruikt. Over het werkelijke verschil bestaan meerdere definities. Kruiden komen meestal uit de gematigde streken van deze wereld en bestaan uit bladeren en houtvrije stengels van kleine groene planten. Specerijen daarintegen komen uit de warmere streken en kunnen bestaan uit (veelal gedroogde) zaadjes, bast, vrucht, bloemknoppen, wortelstok of meeldraden van tropische planten, struiken en bomen. In dit overzicht staat achter de naam een (s) om aan te geven dat het een specerij is. De overige producten behoren tot de groep kruiden. Veel van onderstaande kruiden zijn vaak niet meer los te verkrijgen. Ze worden alleen nog verkocht en gebruikt in speciaal samengestelde melanges.

Kruiden en specerijen zorgen ervoor dat het eten er lekker uitziet, fijn geurt en heerlijk smaakt. Ze worden geheel naar eigen smaak toegevoegd. De meeste soorten bevatten etherische oliën en andere werkzame stoffen die stimulerend werken op de spijsvertering.

Verse kruiden bevatten daarnaast waardevolle vitamines en mineralen. Regionaal zijn er grote verschillen. Kruiden worden meestal vers gebruikt en specerijen worden in gedroogde vorm aangeboden. Zonder uitzondering geldt dat beide soorten zo vers mogelijk verwerkt moeten worden. Ook voor specerijen is dat van groot belang. Maar al te vaak staan potjes met de meest exotische smaak- en geurstoffen al maanden, zo niet jaren, in een keukenkastje. Daardoor is er van de oorspronkelijke geur en smaak niets meer over, waardoor je een van oorsprong lekker stuk vlees gewoon verpest. Gebruik voor het be- en verwerken van verse kruiden schone snijplanken, scherpe messen en schone lepels. Houd ook de potjes schoon waarin je de specerijen bewaart. Voor je het weet is de smaak eraf.

Producten

Terug naar boven