21-september-2021 |
Heufdkees
Diep in het Limburgse land treffen we deze ouderwetse zult nog in volle glorie aan. Ze gebruiken daar hoofdzakelijk varkenskopvlees, zwoerd en andere vleesresten voor die niet zo geschiktzijn om gewoon te verkopen. Ouderwets wil in dit geval zeggen dat de maker geen colorozo* of kleurzout* heeft gebruikt zodat de kleur van de zult 'ouderwets' grijs blijft. Dat doet niets af aan de smaak, want die is er niet minder lekker om. Het vlees wordt fijn gemalen en gekruid met witte en cayennepeper, soms wat nootmuskaat en bouillon met azijn. Na het koken wordt de massa in een vorm gestort en na opstijving wordt de heufdkees in plakken verkocht.
• Bij de boeren koffietafel, op brood, als snack en bij stamppotten.
Herkomstgegevens
Vleessoort | varken |
Land van herkomst | Nederland, Limburg |
Producent | Meggie en Loek, Simpelveld |